Alimentare reglabilă 15V

Cu ajutorul circuitului integrat 324, care conține patru amplificatoare operaționale identice și câteva componente suplimentare, se poate construi cu ușurință un alimentator simetric. Montajul prezentat aici dispune în plus de o limitare în curent reglată la 60 mA.

Tensiunea la intrare, de ± 16 V, este puțin cam prea mică pentru a obține o tensiune maximă de ± 15 V. Din precauție față de valorile limită ale circuitului integrat, această tensiune nu trebuie totuși depășită. Valoarea exactă a tensiunii maxime la ieșire depinde de diferența dintre caracteristicile nominale și cele efective. diferență ce se datorează procesului de fabricație și diferă de la circuit la circuit; ea este însă în mod normal cu puțin sub ± 15 V. Dioda Zener de 5,6 V asigură tensiunea de referință necesară. Tensiunea Zener nu este critică; la tensiuni Zener mai scăzute, și tensiu­nea la ieșire este mai redusă.

Prin potențiometrul P1, cu care este reglată tensiunea la iesire, tensiunea de referință divi­zată ajunge la intrarea neinversoare a primului amplificator operațional. Tranzistorul care ur­mează mărește curentul maxim de ieșire. Am­plificarea globală a amplificatorului operațional și a tranzistorului depinde de rezistențele din ramura de reacție negativă (22 k și 10 k). La dimensionarea dată, amplificarea este 3; ten­siunea maximă la ieșire măsoară teoretic 3 x 5,6 V = 16,8 V.

Ceva mai complicată este reglarea tensiunii de ieșire negativă. Intrarea neinversoare a celui de al doilea amplificator operațional (pinul 3) este legată la punctul de nul prin rezistența de 6k8. Amplificatorul operațional lucrează acum în sensul de a lăsa să devină zero si tensiunea de la intrarea inversoare. Deoarece această intrare este legată printr-o rezistență de 10 k la tensiunea de referință divizată de P1, tensiunea la ieșire trebuie să fie negativă; în afară de aceasta, ea trebuie să aibă o valoare de trei ori mai mare decât tensiunea disponibilă la curso­rul lui P1. Numai în acest fel tensiunea pozi­tivă de la intrarea inversoare poate fi com­pensată prin rezistența de reacție negativă de 33 k. Asimetriile datorate abaterilor de tolerantă ale rezistențelor pot fi compensate cu ajutorul potențiometrului semireglabil P2. Ambele am­plificatoare operaționale ramase servesc la limi­tarea curentului. Tensiunea de referință este reglată după nul atunci când căderea de ten­siune la una din cele două rezistente de 10 W depășește valoarea de 0,6 V. Concomitent se aprinde un LED; el arată că limitarea de curent funcționează.