Aeroionizator

Pentru reducerea parțială a efectului de poluare a aerului pe care-l respirăm în locuințe sau birouri, propunem amatorilor construirea unui foarte simplu electroaeroionizator. Față de variantele cunoscute, industriale sau manufacturale, acest aparat se compune numai din materiale și piese recuperate.

După cum se remarcă din figura 1, aeroionizatorul are următoarele componente:

— TR.L=transformator de linii de la televizoarele sovietice („Rubin", „Tertip", „Record" etc.);

— R=minireleu telefonic;

— TV13=diodă redresoare de Înaltă tensiune;

— P=pieptene. metalic sau

— D=antenă speciala de cameră.

CONSTRUCȚIE

Se demontează bobina de joasă tensiune a transformatorului de linii, iar în locul acesteia se bobinează 39 de spire CuEm Φ0,1 mm, izolînd fiecare strat în parte.

Releul trebuie să aibă o masă de vibrare minimă, motiv pentru care se vor demonta eventualele piese suplimentare lăsîndu-se doar trei lamele de contact (ca în figura 1). în poziția de repaus a minireleului lamelele se vor regla astfel încît distanța dintre cele două contacte să fie de cea 0,2 mm.

Aparatul propus poate fi utilizat în camerele de locuit, în care caz se va folosi o antenă specială, sau în biroul de lucru, caz în care se va monta în locul antenei de cameră pieptenele metalic (fig. 2).

Antena este formată dintr-un fir de cupru neizolat Φ0,1 mm, separat electric față de cuișoarele de prindere în pereții opuși ai camerei la h > 2 m, prin cîte o bucată de „ață" de pescuit

Firul de coborîre este din același material sau un conductor izolat, la capătul căruia se va monta o banană de antenă radio.

Pieptenele metalic se confecționează din tablă de alama sau bronz groasă de 1 mm. Forma dinților este triunghi isoscel cu baza egală cu a suportului de 10 mm. Vîrfurile dinților este absolut necesar a se ascuți în scopul descărcării mai lesnicioase a înaltei tensiuni (efect corona) în aerul conținut în încăpere, care are un anumit procentaj de umiditate. Pieptenele nu se vopsește.

Incinta (cutia) în care se vor monta elementele aeroionizatorului se va construi din materiale electroizolante, ca ebonită, plexigias, pertinax etc., și va fi prevăzută cu două bucșe pe capacul superior. Forma și dimensiunile incintei rămîn la latitudinea constructorului.

FUNCȚIONARE SI REGLAJ

După efectuarea legăturilor, verificarea acestora astfel încît să nu existe atingeri (scurgeri) față de componentele înaltei tensiuni se va proceda astfel: în locul rezistorului notat cu R* se va lega un potențiometru cu valoarea de 100 kΩ/0,5 W în serie cu un rezistor de 10 kΩ/1 W, cursorul acestuia aflîndu-se pe valoarea maximă. Se alimentează la rețea montajul, apoi se reglează lent cursorul în sens invers pînă cînd vor apărea vibrațiile releului și scîntei minime între contactele acestuia. Cu ajutorul unui creion de tensiune, în apropiere și nu prin atingerea bucșelor, vom constata apariția curentului de înaltă tensiune pulsatoriu. Măsurată cu un instrument electrostatic, tensiunea înaltă are valoarea de 4 kV.

Stabilirea valorii R* se va' definitiva astfel încît aparatul să funcționeze stabil în timp, iar scînteile produse de contacte să fie cit mai mici pentru a evita uzura prematură a pastilelor de argint sau platină.

Aeroionizatorul experimentat și descris mai sus consumă de la rețeaua de 220 V un curent (neglijabil) de 1 mA, iar în secundar un curent de cca 0,01 mA. Minireleul se va închide într-un ecran cu grosimea de cea 1 mm și eventual protejat fonic cu burete sau catifea.

UTILIZARE

Montat într-o cameră de 16 m2, de preferință într-un loc cu circulație de aer, aeroionizatorul a modificat într-o oră compoziția aerului conținut, îmbogățindu-l cu ioni negativi și dînd senzația respirării aerului ozonat al munților.