Amplificator 7W
Utilizarea pe scară largă a circuitelor integrate a pătruns și în domeniul amplificatoarelor de audiofrecvență de putere. Datorită simplității montajului și, totodată, bunelor performanțe, amplificatoarele de putere cu circuite integrate se utilizează din ce în ce mai des în aparatura electroacustică. Circuitul integrat TBA810AS permite obținerea unei puteri maxime de 7 W. Cu două amplificatoare de acest tip se poate realiza, în interiorul unei camere obișnuite de locuit, o audiție muzicală, în cele mai bune condiții, a unui program muzical sonor.
Performanțele amplificatorului sunt:
-puterea maximă PmaxRMS=7 W;
impedanța de sarcină Z = 4 Ω;
banda de frecvență f = 30 ś 18 000 Hz;
raportul semnal/zgomot S/N > 65 dB;
distorsiuni armonice THD < 0,8%;
distorsiuni de intermodulație TID < 0,2%;
tensiunea de alimentare UA = 16,2 V.
In figura 1 este prezentată schema electrică a amplificatorului. Față de schemele clasice de utilizare s-au adus unele îmbunătățiri. La intrarea amplificatorului s-a prevăzut grupul R1C1, care îmbunătățește performanțele de stabilitate a montajului, evitând amplificarea unor semnale cu o frecvență mai mare de 25 kHz.
Pentru îmbunătățirea comportării amplificatorului la redarea frecvențelor joase s-au mărit capacitățile condensatoarelor C3, C5 și C8, conform valorilor menționate în schema electrică.
Pentru o comportare bună la redarea frecvențelor înalte, în ceea ce privește atenuarea impusă de condițiile de stabilitate a amplificatorului, s-au ales, folosind diagramele indicate de fabricant, valorile condensatoarelor C6 și C7. Astfel, banda de frecvență este extinsă în domeniul frecvențelor înalte până la cea 20 kHz.
Amplificarea finală a montajului este dictată de valoarea rezistenței R3. în vederea adaptării la cerințele de amplificare ale lanțului electroacustic, valoarea ei se poate modifica (A = 4 000/R3, unde R3 este exprimată în ohmi).
Montajul se realizează pe o plăcuță de sticlostratitex placat cu folie de cupru. O variantă care a dat rezultate foarte bune este prezentată în figura 2. La realizarea traseelor cablajului imprimat s-a ținut cont în primul rând de conectarea dintre masa amplificatorului de intrare și masa amplificatorului de putere (într-un singur loc). De asemenea s-au respectat toate cerințele impuse de montajele care folosesc circuite integrate.
Toate componentele schemei electrice (de fabricație românească) trebuie să fie de calitate foarte bună. Pentru obținerea performanțelor precizate inițial, în mod obligatoriu se verifică fiecare componentă înainte de montarea pe plăcuța de cablaj imprimat. La amplasarea circuitului integrat TBA810AS, se recomandă trasarea găurilor după amplasarea acestuia pe plăcuța de cablaj. Sudurile se vor face după fixarea mecanică a radiatorului, în figura 3 este prezentată piesa de legătură dintre circuitul integrat și radiatorul propriu-zis (ea însăși îndeplinind un rol de radiator). Se va avea grijă ca radiatorul propriu-zis al circuitului integrat să aibă o suprafață de răcire suficientă pentru disiparea unei puteri de cea 3 W. Atât piesa de legătură, cât și radiatorul propriu-zis se realizează din tablă de aluminiu de 2 ś 3 mm grosime. Locurile de contact dintre aripioarele circuitului integrat piesă de legătură -- radiator propriu-zis se vor acoperi inițial cu vaselină siliconică. După montarea ansamblului circuit integrat piesă de prindere - radiator ne asigurăm că terminalele circuitului integrat nu ating piesa de prindere, în scopul obținerii unui gabarit final minim al montajului, pentru realizarea capacității necesare a condensatorului C2 s-au montat două condensatoare în paralel (1 000 μF/16 V).
Alimentarea montajului se face de la o sursă de tensiune continuă stabilizată și bine filtrată. Se poate folosi schema electrică prezentată în figura 4.
Dacă se folosește altă sursă, se are în vedere faptul că circuitul integrat nu suportă depășiri, chiar și de scurtă durată, ale tensiunii de alimentare (de 16,2 V), în acest sens se montează pe partea de alimentare (a sursei Vc.c. de tensiune existentă) un grup de protecție RZ (o diodă Zener PL18Z înseriată cu o rezistență de 10 Ω).
Amplificatorul este foarte util la completarea unui pick-up sau a magnetofonului deck, cu posibilitatea de redare directă a unui program muzical sonor, fără a mai folosi alt amplificator de putere separat.