Ap. pt. măs. umidității

Printre problemele care se ridică vara în fața posesorilor de grădini revine mereu întrebarea dacă pământul este încă suficient de ud sau dacă trebuie să fie udat din nou. Răspunsul poate fi găsit cu usurință dacă dispunem de acest dispozitiv pentru măsurarea umidității.

Aparatul utilizează potentialul dintre două materiale conducătoare diferite. Atunci când două metale diferite se găsesc în sol, unul lângă celălalt, apare un proces de electroliză. Ia naștere un fel de „baterie" a cărei rezistență interioară depinde de umiditatea solului.

Pentru electrozi pot fi utilizate diferite materiale. Încercările arată că oțelul sau aluminiul, împreună cu cuprul se potrivesc cel mai bine. În ambele cazuri electrodul de cupru este pozitiv.

Ca indicator este foarte bun un microam­permetru magneto-electric de 50 lmA; la elec­trozi, confecționați corespunzător, poate fi uti­Iizat chiar un instrument cu indicatia maximă de 100 ž 250 mA. Desenul prezintă un exemplu de construcție a aparatului. O bucată de țeavă din cupru constituie unul din electrozi; în in­terior se găsește celălalt electrod, confectionat din partea metalică izolată a unei surubelnițe. Aparatul de măsurare a umiditătii poate fi ca­librat prin conectarea în paralel' a unor rezis­tente. Această operație este necesară doar în cazul când acul indicator al instrumentului mag­neto-electric trece de valoarea maximă, în cazul solului umed. În functie de scop, instru­mentul poate fi reglat să indice o valoare ma­ximă, atunci când electrozii sunt cufundati în­tr-o solutie conducătoare. După acest reglaj, acul indicator se mentine în primul sfert al scalei în cazul solului uscat; dimpotrivă, în cazul solului umed sau chiar ud, indicatorul se menține în ultimul sfert al scalei. Indicații mai mari arată, în functie de caz, existența unei vâ­ne de apă subterane. După utitizare, electrozii trebuie curățati; nu trebuie Iăsati în pământ deoa­rece apar fenomene de coroziune.