Avertizor

Conceput pentru paza unor încăperi sau a unor locuri cu trecerea interzisă, montajul alăturat avertizează sonor evenimentele nedorite, ce au ca urmare închiderea unuia dintre întrerupătoarele S1—S3 (normal deschise). Alimentarea se face cu tensiune continuă de 12 V (9 ś 18 V), de la baterii, acumulator sau redresor bine filtrat, fără stabilizator.

Avertizorul cuprinde, în esență, trei blocuri funcționale, și anume un generator de semnale dreptunghiulare de audiofrecvență, un etaj final de amplificare și un circuit de comandă.

Generatorul AF, realizat cu un amplificator operațional βΑ741 sau similar, este de tip oscilator de relaxare și are frecvența de lucru dictată de valorile componentelor R1, C1, ca și de raportul R2/R3. Grupul R4R5 formează un di vizor menit să ofere amplificatorului operațional tensiune diferențială de alimentare, atunci când tranzistorul T1 conduce, respectiv când contactele r1 sunt închise.

Etajul final de amplificare este un repetor în contratimp simetric, realizat cu tranzistoarele T2 și T3. Se pot folosi orice tranzistoare complementare de medie putere, de preferință cu siliciu, Împerecheate aproximativ după factorul beta (de exemplu: T2 = BD135, T3 = BD136; T2 = 2N2219, T3 = 2N2905 etc.). Difuzorul poate avea impedanța între 4 Ω și 50 Ω, In funcție de modelul disponibil și de puterea de redare dorită. Grupul C3 (5 ś 50 nF)—R8 (O ś 30Ω ) se tatonează experimental pentru obținerea unui timbru plăcut al sunetului, el având rolul de a „tăia" componentele cu frecvența mare, pe care difuzorul le redă distorsionat sau nu le poate reproduce.

Circuitul de comandă conține grupul celor trei întrerupătoare S1—S3, conectate în paralel (și plasate discret în locurile păzite), tranzistorul T1 în regim de comutație și releul electromagnetic. Rel, cu contactele de lucru r1 normal deschise.

In repaus, respectiv în stare de „veghe", când toate cele trei (sau mai multe) întrerupătoare sunt deschise, tranzistorul T1 rămâne blocat ferm datorită rezistenței R7 dintre bază și emitor. Releul se află și el în repaus, cu contactele r1 deschise, deci oscilatorul nu primește alimentare.

Atunci când unul din întrerupătoare se închide, chiar pentru un timp scurt, tranzistorul T1 primește polarizare în bază prin R6 și astfel comută in saturație. Este acționat releul din colector, care prin anclanșare închide contactele r1. Se asigură astfel alimentarea cu automenținere atât a releului, cit și a divizorului R4—R5, implicit a generatorului, chiar dacă ulterior întrerupătorul de pază a fost redeschis. O dată pornită, avertizarea sonoră nu maipoate fi oprită decât prin Întreruperea alimentării. In acest scop a fost prevăzut butonul cu revenire B, care în poziția de repaus are contactele închise (se apasă scurt butonul și se eliberează, avertizarea încetând imediat, bineînțeles cu condiția ca toate Întrerupătoarele de pază să fie deschise).

Releul, de preferință cu un curent de lucru cât mai mic (10 ś 30 mA), se alege în funcție de valoarea minimă a tensiunii de alimentare. De exemplu, dacă alimentăm montajul la 12 V și apreciem o variație maximă posibilă de ±1 V, va trebui să alegem un releu cu anclanșare fermă la cea 10 V (ținem cont și de tensiunea care cade la saturație pe tranzistorul T1). Dacă dispunem de un releu sensibil cu tensiunea de lucru mai mică, de exemplu de 6 V, vom intercala în serie cu el o rezistență adecvată. Dioda D1 este obligatorie, ea având rolul de a proteja tranzistorul T1 împotriva tensiunilor mari de autoinducție produse de bobina releului la întreruperea bruscă a curentului.

Tranzistorul T1 (npn, cu siliciu, mică sau medie putere) se alege în funcție de curentul nominal al releului. Se observă că acest tranzistor nu este solicitat decât la pornirea avertizorului, alimentarea ulterioară a releului făcându-se cu automenținere prin contactele r1

Divizorul R6—R7 se optimizează experimental, m funcție de exemplarul de tranzistor T1, pentru a asigura comutația fermă blocat-saturat a acestuia.