Capacimetru

Cu un singur circuit integrat CMOS de fabricație indigenă de tipul  MMC4011 se poate realiza un capacimetru, instrument foarte util pentru laboratorul electronicstului amator. Aparatul nu necesită piese deosebite, iar precizia este suficientă pentru orice amator. Capacimetrul are scară liniară și este conceput astfel încât să măsoare capacități în plaja 0 ś 1 μF în cinci domenii măsură (100 pF; 1 nF; 10 nF; 100 nF și 1 μF la cap de scală).

Montajul cuprinde un generator de semnale drepunghiular realizat cu două porți NAND din MMC4011 și un etaj separator (receptor) realizat cu celelalte două porți disponibile (legate în paralel).

Avantajul utilizării unui circuit integrat CMOS un asemenea montaj constă în faptul ca aplitudinea semnalului dreptunhiular este constantă indiferent de frecvența acestuia — corespunzătoare domeniului de măsură ales. De asemenea, consumul de curent al montajului este extrem de redus — comparativ cu circuitele TTL bipolare „tradiționale".

Semnalul debitat de etajul separator este trecut prin condensatorul de măsurat, dublat în amplitudine și redresat prin diodele D1 și D2 (1N4148 sau echivalente), filtrat prin condensatorul C6 și măsurat (afișat) prin miliampermetrul care are 1 mA la cap de scală.

Condensatoarele C1 ś C5 trebuie să fie de bună calitate și stabile în timp. Valoarea lor nu este critică. Calibrarea fiecărei scări în parte se realizează din potențiometrele semireglabile de 47 k corespunzătoare. Pensa de măsură (bornele de conectare a condensatoarelor de măsurat) trebuie să aibă o construcție cu capacități parazite minime. La o construcție corespunzătoare și amplasare corectă a lui D1 și D2, după pornirea aparatului cu bornele de măsură în „gol" (fără condensatoare) instrumentul va indica „O".

Calibrarea aparatului se realizează cu condensatoare etalon pentru fiecare gamă în parte astfel:

— se conectează un condensator de 100 pF la bornele Cx și se acționează P1 pînă cînd indicația miliam-permetrului este maximă (cap de scală), unde se trasează pe scală diviziunea „10" — comutatorul este pe poziția „100 pF";

— se comută comutatorul pe poziția „1 nF", se pune un condensator de 1 n F în pensă și se reglează P2 pînă cînd acul instrumentului ajunge ia diviziunea „10". Tot pe această scală se scoate condensatorul etalon de 1 nF și se reintroduce cel de 100 pF. în dreptul acului se marchează diviziunea „1" pe scala instrumentului;

— pentru scările 10 nF, 100 nF și 1 μF se procedează în mod similar cu condensatoare etalon de cap de scală, acționînd P3, P4 și P5 pe poziția corespunzătoare a comutatorului de game.

Marcarea reperelor 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 și 9 pe scala instrumentelor se poate face utilizînd condensatoare cu capacitate cunoscută (etalon), indiferent de gama de măsură (de exemplu: 200 pF; 3 nF; 0,5 μF; 700 pF etc.).

După aceste calibrări și marcări pe scala instrumentului, citirea valorii capacității oricărui condensator se va face ușor și operativ.

Notă. în cazul în care după reglaje se constată că unele potențiometre semireglabile (P1 ś P5) sînt la „capăt" (respectiv aproape de valorile maxime sau minime ale rezistenței), în vederea îmbunătățirii preciziei reglajului, acestea vor fi înlocuite cu potențiometre de 12 k (cele cu cursorul la rezistență minimă) sau cu cîte o rezistență de precizie de 33 ś 37 k și un potențiometru semireglabil de 12 k în serie. După aceste operații se reia reglajul de calibrare a aparatului, însă numai în gamele de măsură la care s-au operat modificări.

70015-1.jpg