Cronometru pentru fiert ouă

Cu doar câteva componente poate fi con­struit un ceas foarte bun pentru a cronometra fier­tul ouălor. Timpul necesar de fierbere, în funcție de mărimea oului și tăria sa, poate fi reglat foarte precis de către „ceasul calculator". Necesarul de spatiu pentru partea electronică este atât de redus, încât placa poate fi introdusă cu ușu­rință într-o cutie de chibrituri. Gama ceasurilor pentru fiert ouă existente în comerț se întinde de la clepsidre până la ceasurile de lux. Cele mai multe dintre aceste ceasuri emit un semnal acustic după un anume timp, anunțând terminarea timpului de fier­bere. Față de aceste ceasuri, cu aparatul descris aici se poate regla independent timpul de fier­bere în functie de mărimea si tăria oului.

Ceasul poate fi pornit cu ajutorul unui co­mutator tip senzor, un LED indicând funcțio­narea acestuia. După câteva minute, un semnal ne anunță sfârsitul timpului de fierbere. Deoa­rece aparatul se? deconectează automat, un comu­tator mecanic ar fi de prisos.

Montajul (fig. 1) poate fi descompus în două grupe de funcții: un releu de timp constituit din tranzistoarele T1 ? T4 și o parte de alarmă, constând din tranzistoarele T5 = T7.

La atingerea senzorului, baza tranzistorului T3 este adusă la un potential pozitiv prin rezistența pielii; joctiunea colector-emitor devi­ne conductoare. Cu excepția unei tensiuni rezi­duale mici între colectorul si emitorul acestui tranzistor, baza lui T4 se găseste, prin rezis­tența Rl, la potentialul masei.În acest mod trece si acest tranzistor în stare de conductie aplicând un potențial pozitiv la colectonil tran­zistorului T2, astfel încât începe să lumineze și LED-ul D l. În timp ce tranzistorul T4 comută, la colec­torul lui apare un salt de tensiune pozitiv care co­mută tranzistorul T1 prin elementul diferențial R2, C1. Condensatorul C2 poate fi încărcat acum, în perioada impulsului diferențial, prin joncțiu­nea colector-emitor aflată în stare de conductie.

După terminarea acestui impuls, tranzisto­rul T1 se blochează, iar condensatorul C2 în­carcă negativ baza lui T2, care se blochează. Acum, prin rezistența R3 și potențiometrul P1, condensatorul C2 este descărcat lent.

Tranzistorul T2 conduce imediat ce tensiu­nea pe baza sa devine mai pozitivă decât tensiunea din baza tranzistorului T3 reglată cu potențiometrele P2 și P3. În acest moment tranzistorul T3 se blochează. Tranzistorul T4 primește și el o tensiune mai pozitivă la bază și se blochează. Acum condensatorul C4 se încar­că prin rezistențele R1, R9, iar LED-ul D1, polarizat în sens direct, luminează. În această perioadă tranzistorul T5 este în stare de con­ducție și comandă multivibratorul construit cu tranzistoarele T6, T7.

Cu cât condensatorul C4 se încarcă mai mult, cu atât devine mai pozitivă baza lui T5. La o anumită tensiune, acest tranzistor se blo­chează iar multivibratorul se opreste. Montajul s-a deconectat singur. Bateria trebuie acum să fumizeze doar curentul rezidual al tranzistoru­lui, care aste neglijabil de mic.

Rolul diodei D2 este ca, la acționarea sen­zorului, să descarce pe cât posibil mai repede condensatorul C4 prin jonctiunea colector-emi­tor a tranzistorului T4.

Cu potențiometrul P2 se reglează timpul de fierbere corespunzător tăriei oului. În poziția A a cursorului, declansarea semnalului are loc mult mai târziu, ouăle fiind fierte tari. În po­ziția B a cursorului, tăria ouălor este medie, iar în poziția C ouăle sunt fierte moi.

Pentru reglarea timpului de fierbere în func­ție de mărimea oului, se folosește potentiome­trul P3. Pozitia 1 a cursorului corespunde pen­tru ouăle mari, iar poziția 3 pentru cele mici.

Pozițiile 2 si B corespund pozițiilor meca­nice mijlocii ale potențiometrelor.

Se aduc potentiometrele P2 și P3 în pozitia mijlocie. Cu ajutorul potențiometrului P1, tim­pul de fierbere trebuie astfel reglat, încât un ou mijlociu să fie semitare (cleios). Aparatul poa­te fi reglat pentru toate mărimile și toate cali­tătile ouălor.