Detector de minciuni

Expresia "detector de minciuni", cu toate ca este des folosita in limbajul uzual, este gresita! O denumire mai potrivita ar fi detector de emotii, deoarece un asemenea aparat poate indica modificari ale starii corpului uman legate de starea emotionala a subiectului. Diversele valori masurate de aparat pot indica, de exemplu, daca o persoana prezinta afinitate sau antipatie pentru un anumit lucru. Datorita faptului ca minciuna implica o modificare emotionala, este posibila si detectarea acesteia. Chiar si in cazul in care cineva trebuie sa minta intr-o situatie impusa de un joc, in general, o astfel de minciuna este detectata.

Circuitul de intrare este constituit dintr-o punte care, pe una din laturi are doi electrozi care sunt tinuti de catre subiect, unul in mana stanga si celalalt in mana dreapta. Din P1 se face reglajul de nul al puntii in momentul inceperii testului, in functie de starea emotionala a subiectului. Din P2 se ajusteaza sensibilitatea aparatului.

Daca puntea se.dezechilibreaza, diferenta de tensiune este amplificata de catre amplificatorul operational 709 si indicata de instrumentul de masura montat in conexiune de voltmetru. Ca electrozi, pot fi folosite doua bucati de teava de cupru sau, la nevoie, doua monezi mai mari. Cu fantezie si ceva rabdare, pot fi efectuate experimente interesante.