Detector SSB

Conexiunile lui SO 42P sunt scoase la exterior în așa fel încât acest circuit integrat poate fi utilizat ușor și ca oscilator simetric.

Deoarece nu poate fi evitată complet influ­entarea frecvenței prin variații ale impedanței de intrare în domeniul rezistentelor ohmice ri­dicate, intrarea a fost șuntată cu o rezistență ohmică scăzută. Din același motiv, montajul nu este adecvat pentru frecvențe de peste 1 MHz.

Bobina folosită în schema montajului este de fapt un filtru normal de frecventă inter­mediară de 455 kHz. În locul diodei varicap BB 105 poate fi utilizat și un condensator varia­bil; tensiunea de alimentare nu mai trebuie stabilizată în acest caz. Amplificarea monta­jului (UNF/USSB la RL = 47 k) este de aproximativ 20. Tensiunea maximă la intrare este de 7O Vef. Datorită curentului mic absorbit (circa 1,9 mA), montajul este adecvat și pentru receptoarele portabile; trebuie însă văzut mai întâi dacă stabilitatea receptorului este suficientă pentru recepția SSB. Acest lucru se poate realiza de exemplu cu un tact „0" logic pe frecventa imagine; aici se utilizează un oscilator puternic cu cuarț ca injector de frecvență imagine. La testare trebuie studiată concomitent influența intensitătii sonore la receptor asupra stabilității acordului. Foarte multe receptoare dotate cu un domeniu de unde scurte se comportă mai slab decât generatoarele de vobulare coman­date de intensitatea sonoră, deoarece preten­țiile privind stabilitatea la AM sunt mai mici din cauza lătimii mult mai mari a benzii de frecventă.