Dispozitiv acustic pt. alarmare

Daca nivelul de sunet depaseste o anumita valoare limita, atunci montajul declanseaza un semnal de alarma; semnalul de alarma poate fi de natura optica sau acustica.

Ca receptor de sunet este folosit un microfon dinamic, care comanda un amplificator cu trei etaje. Semnalul amplificat este redresat; tensiunea continua redresata comanda un tranzistor de comutare. Daca tensiunea continua depaseste un anumit nivel, atunci acest tranzistor comuta si releul anclanseaza. Releul nu declanseaza automat; chiar si atunci cand tensiunea de comanda la baza tranzistorului de comutare ar trebui sa coboare sub valoarea de prag, bobina releului ramane sub tensiune printr-un contact de retinere si o dioda. Daca alarma trebuie oprita, atunci resetarea se realizeaza prin apasarea butonului Dr (intrerupator). Sensibilitatea de reactie a montajului poate reglata cu un potentiometru semireglabil de 5k pentru o intensitate a sunetului cuprinsa intre 40 foni si 140 foni.

0 foni = 0 dB corespunde unei intensitati a sunetului de 10-16 W/cm2 . In cazul in care contactul de retinere este inlocuit printr-un comutator, atunci releul declanseaza automat atunci cānd zgomotul coboara sub nivelul de alarmare. Se recomanda relee cu tensiunea de comanda a bobinei de 6 V sau 12 V; la o tensiune de 6 V la bobina releului, trebuie sa avem o cadere de tensiune de 12 V / 1 W pe dioda Zener Z1; la o tensiune de 12 V la bobina releului, pe dioda Z1 trebuie sa avem o cadere de tensiune de 6 V / 1 W. Curentul prin bobina nu trebuie sa depaseasca 80 mA.