Economizor baterii

Amplificatoarele de audiofrecvență cu care sunt echipate radioreceptoarele portabile sunt construite după scheme electrice aproximativ identice; diferențele constatate între tipurile constructive constau doar în valorile nominale ale componentelor utilizate.

Pe măsură ce bateria de alimentare se descarcă, rezistența internă a acesteia crește, provocând reducerea tensiunii furnizate la borne, cu atât mai pronunțată cu cât curentul solicitat de radioreceptor este mai mare.

Experimental s-a stabilit că, prin reducerea la jumătate a tensiunii nominale necesare unui radioreceptor, curentul de repaus al etajului final (cel mai serios consumator de energie din receptor) se reduce la 1/4 ś 1/6 din valoarea nominală. Tranzistoarele din componența etajului, lucrând în porțiunea neliniară a caracteristicii, în funcție de „adâncimea" modulației, favorizează sporirea coeficientului de distorsiuni neliniare, manifestate prin „răgușeală", „gâjâială" sau „șușoteală".

În figura 1a este prezentată schema electrică a etajului preamplificator de audiofrecvență, care succede circuitul detector echipat cu dioda Dd. înlocuind rezistența Rc, de sarcină a acestui etaj, cu stabilizatorul de curent realizat cu tranzistorul T1 și cele câteva componente indicate în figura 1b, reprezentând sarcina dinamică a etajului, prin reducerea tensiunii de alimentare a radioreceptorului la jumătate în raport cu valoarea nominală, curentul de repaus al etajului final se reduce doar de 1,5 ori față de valoarea nominală, permițând astfel funcționarea satisfăcătoare a receptorului, chiar și în cazul uzurii pronunțate a surselor de alimentare. Volumul audiției se reduce în aceeași măsură, însă audiția rămâne inteligibilă.

Tranzistorul T1 este de același tip cu tranzistorul Tp; din rezistența semireglabilă R2 se ajustează curentul de polarizare a bazei, căutându-se menținerea curentului de repaus din circuitul etajului următor. Dacă acesta este cuplat galvanic, procedeul asigură rezultate optime.

Pentru preîntâmpinarea amorsării oscilațiilor parazite prin bucla de reacție pozitivă închisă de rezistența internă sporită a sursei de alimentare uzate, în derivație pe aceasta se conectează condensatorul electrolitic C2 de capacitate mare.

La montajele echipate cu tranzistoare npn se inversează dioda D1 și condensatoarele.

Pentru economisirea bateriei 3—R—12, utilizată în lanterne pentru iluminat, este recomandat montajul din figura 2a.

Multivibratorul realizat cu 3 din cele 4 elemente incluse în componența circuitului integrat CDB400E (4011) generează unde dreptunghiulare cu frecvența de 100 ś 200 Hz, al căror raport semnal/pauză poate fi reglat din potențiometrul R6 între 1,05 și 10.

întrerupătorul T1 este cel existent în lanternă și funcționează când economizorul nu este conectat. Pentru utilizarea unei lămpi cu putere disipată sporită se recomandă intercalarea tranzistorului T3 conform schemei electrice din figura 2b.

Montajul similar echipat cu tranzistoare cu germaniu, a cărui schemă electrică este prezentată în figura 3, funcționează ia tensiuni cuprinse între 3 și 6 V ale sursei electrice de alimentare, puțind fi utilizat în lanternele echipate cu două baterii de tip R6.