Filtre separatoare pentru difuzoare

Montarea eficientă a difuzoarelor în incinte acustice reprezintă una din cele mai importante probleme care trebuie rezolvată de constructorul amator în vederea obținerii unei audiții HI-FI. O incintă acustică necorespunzătoare anulează toate performanțele lanțului electroacustic anterior, In ceea ce privește distorsiunile armonice, distorsiunile de intermodulație, randamentul și liniaritatea caracteristicii de intrare-ieșire In banda de audiofrecvență. In,domeniul construcției difuzoarelor s-au efectuat progrese spectaculoase, atît în privința materialelor folosite, cit și a concepției tehnice. Firmele producătoare se străduiesc să obțină pentru majoritatea parametrilor tehnici valori apropiate de cele optime, în condițiile unor prețuri acceptabile, în tabel sînt prezentate o serie de difuzoare românești produse de l. Electronică Industrială. Se observă că ele prezintă performanțe comparabile cu cele deținute de produsele firmelor străine, în urma unor cercetări laborioase, s-a ajuns la concluzia că este foarte dificil de construit un difuzor care să satisfacă toate cerințele calitative HI-FI In întreaga bandă de audiofrecvență. Soluția practică este folosirea unor difuzoare „specializate" pentru anumite porțiuni din banda de audiofrecvență, astfel Incit funcționarea lor concomitentă să asigure o audiție corespunzătoare. In mod obligatoriu construcțiile HI-FI impun un număr de minimum două difuzoare, fiecare dintre ele specializat în redarea unor porțiuni din banda de audiofrecvență, amplasate într-o incintă acustică dimensionată corespunzător. Majoritatea firmelor producătoare de aparataj electroacustic preferă construcția unor incinte acustice închise, deoarece construcția lor este simplă și cu parametri ușor de controlat. Pentru buna funcționare a difuzoarelor care sînt montate în incinta acustică, ele trebuie să primească un semnal electric cu spectrul de frecvență pentru care fiecare a fost construit. In caz contrar apare o funcționare total necorespunzătoare. Astfel, dacă difuzorului destinat reproducerii spectrului de joasă frecvență i se aplică semnale electrice de înaltă frecvență, el constituie un scurtcircuit pentru acestea. Frecvențele înalte nu vor mai fi redate, iar funcționarea difuzorului este necorespunzătoare, deoarece apar distorsiuni de valori însemnate (huruit, fîșîit etc.).

Dacă difuzorului destinat redării semnalelor electrice de frecvență înalță i se aplică semnale electrice de joasă frecvență, în mod sigur el va fi deteriorat. Pentru funcționarea corespunzătoare a difuzoarelor, fiecare spectru de frecvență trebuie să fie dirijat spre difuzorul specializat redării lui. Acest lucru se face p .In intermediul rețelelor separatoare. Ele reprezintă un ansamblu de filtre electrice, astfel dimensionat Incit să permită împărțirea benzii de audiofrecvență In porțiuni bine stabilite.

În acest fel difuzoarele specializate vor fi utilizate cu randament maxim, fiecare dintre ele primind semnalul electric cu spectrul de frecvență predestinat. Dacă incinta conține două difuzoare, filtrele sînt de tipul „trece-jos" și „trece-sus", iar dacă se folosesc trei sau mai multe difuzoare specializate, filtrele vor fi de tipul „trece-jos", „trece-bandă" și „trece-sus".

Rețelele separatoare se deosebesc între ele nu numai prin categoriile de filtre pe care le reprezintă ci și prin complexitatea schemei electrice. Cu toate că, teoretic, domeniile de lucru ale rețelelor separatoare sînt bine determinate, în mod practic apar și zone de interferență. Prin existența unor astfel de zone se explică reproducerea simultană de către cele două difuzoare a aceluiași semnal electric. Acest lucru poate duce la distorsiuni apreciabile ale semnalului sonor. Pentru a îndepărta acest neajuns, rețelele separatoare se dimensionează astfel încît atenuarea la extremitatea spectrului de frecvență transmis (frecvența de tăiere f0) să aibă o valoare cît mai ridicată. La incintele acustice care conțin două difuzoare specializate, pentru frecvențele joase și frecvențele înalte, se folosește frecvent rețeaua separatoare prezentată în figura 1. Alegînd frecvența de separație a domeniilor de lucru (frecvența de tăiere a filtrului), elementele componente se pot dimensiona utilizînd formulele:

Z = impedanța difuzorului;

;

f0 = frecvența de tăiere.

Aceste rețele asigură o separație de 9,5 dB/octavă a semnalelor electrice din zona de separație a benzilor audio, în același timp acest tip de rețea separatoare prezintă o impedanța de intrare constantă. Pentru o frecvență de tăiere f0 = 3 000 Hz și o impedanța a difuzoarelor Z = 4 Ω, s-au obținut valorile L = 30 mH, C =10 μF.

Montajul a fost experimentat utilizînd o pereche de difuzoare de construcție românească, de tipul P 23052 (WOOFER) pentru redarea frecvențelor joase și R20060 (TWEE-JER) pentru redarea frecvențelor înalte, incinta are dimensiunile interioare 500 x 360 x 250 mm, cu pereții groși de 20 mm. Modul de amplasare a difuzoarelor pe panoul frontal este prezentat în figura 2. Pereții din interiorul incintei (în afara panoului frontal pe care sînt montate difuzoarele) se capitonează cu un strat de vată de cca 5 mm, peste care se aplică un strat de burete de cea 10 mm. Acest strat fonoabsorbant este fixat de pereții incintei astfel încît să nu se desprindă în timpul funcționării difuzoarelor (cuișoare subțiri, la capătul cărora există cîte o rondea de cauciuc). Bobinele din filtru se construiesc pe o carcasă de tip mosor, utilizînd pentru bobinaj conductor de CuEm cu diametrul minim 1 mm. Astfel, bobina nu va introduce atenuări la frecvențele joase datorită rezistenței proprii a conductorului de bobinaj. Pentru dimensionare se utilizează formula:

L— în microhenry (μΗ);

Rm, a, b — în centimetri; cu semnificația din figura 3;

N = numărul de spire

Se pornește de la o carcasă cu dimensiunea „a" existentă, apoi se estimează dimensiunea „b", din tabele se preia numărul de spire N și apoi avînd cunoscută dimensiunea Rm se calculează inductanța L. Prin cîteva încercări se stabilesc numărul de spire și dimensiunile bobinei. La realizarea practică se adaugă cîteva spire în plus și, în urma măsurării valorii, inductanța L se ajustează corespunzător.

O incintă acustică cu rezultate net superioare în ceea ce privește fidelitatea, randamentul și obținerea unui minim de distorsiuni se obține utilizînd trei difuzoare specializate în redarea unor subbenzi din spectrul de audiofrecvență, Majoritatea firmelor străine practică următoarea împărțire a benzii de audiofrecvență (utilizată și în această lucrare):

— frecvențe joase: 30 ś 700 Hz;

— frecvențe medii: 700 ś  5000 Hz;

— frecvențe înalte: 5 000 ś 20 000 Hz.

Pentru construirea unei incinte acustice de 40 W/4 Ω se pot utiliza următoarele tipuri de difuzoare românești:

— frecvențe joase (WOOFER) R20036 sau R20026A;

— frecvențe medii (SQUAWKER) R30130;

— frecvențe înalte (TWEETER) R20060.

Schema electrică a rețelei separatoare cu trei căi este prezentată în figura 5, concomitent cu tabelele în care sînt înscrise valorile elementelor componente, în funcție de impedanța difuzoarelor (și deci în final impedanța boxei — 4Ω sau 8Ω ). Construcția practică a incintei acustice utilizează un volum (interior) de dimensiunile 720 x 360 x 310 mm, iar pereții sînt groși de minimum 20 mm. Amplasarea difuzoarelor pe panoul frontal al incintei acustice se face conform variantei constructive prezentate în figura 4. Elementele componente ale rețelei separatoare se montează pe o placă de sticlosțratitex placat cu folie de cupru, avînd grijă ca sudurile, cu cositor fludor, să fie deosebit de robuste (terminale de cea 3—4 mm ale componentelor rețelei separatoare vor depăși cablajul, acesta avînd trasee groase de minimum 5 mm, cositorite). Placa cu componente se rigidizează corespunzător în interiorul incintei acustice, astfel încît vibrațiile aerului din interiorul ei să nu provoace deplasarea componentelor. Capitonarea pereților interiori ai incintei acustice cu material fonoabsorbant se efectuează ca la exemplul prezentat anterior. Bobinele rețelei separatoare se construiesc utilizînd conductoare de CuEm, cu următoarele diametre: L1 — Φ1 mm; L2 — Φ0,4 mm; L3 — Φ0,6mm; L4 —Φ 0,45 mm. După montarea difuzoarelor și a rețelei separatoare se realizează conexiunile conform schemei, electrice.

Pentru liniarizarea caracteristicii de transfer intrare-ieșire a incintei acustice se pot modifica cu 5% valoarea rezistorului R1 și cu 15% valoarea rezistorului R2 Testarea finală amplificator + incintă acustică se face la o putere de cea 25% din cea nominală (în cazul incintei de 40 W, la 10 W).

O incintă acustică la care rezultatele funcționale sînt deosebit de bune se poate obține utilizînd patru difuzoare specializate în vederea redării unor porțiuni din banda de audiofrecvență. Se folosește următoarea împărțire a benzii:

— frecvențe joase: f = 20 ś 300 Hz;

— frecvențe medii l: f = 300 ś  1500 Hz;

— frecvențe medii II: f = 1500 ś 6000 Hz;

— frecvențe înalte: f = 6000  ś 20000 Hz.

Schema electrică a rețelei separatoare cu patru căi, împreună cu elementele componente pentru incinta acustică de 40 W, cu impedanța 4 Ω sau 8 Ω, sînt prezentate în figura 6.

Se pot folosi pentru construcția practică aceleași tipuri de difuzoare românești ca și la incinta acustică cu trei difuzoare, avînd grijă însă ca ele să fie sortate pentru acoperirea eficientă a subbenzilor de frecvențe medii l și II.

Incinta acustică are dimensiunile interioare 800 x 390 x 340 mm, etanșată și capitonată în mod similar N ca în exemplele prezentate anterior. Aceleași soluții constructive se vor adopta și pentru placa cu elementele rețelei separatoare. Difuzoarele se amplasează pe panoul frontal al incintei acustice într-un mod asemănător aranjamentului din exemplul precedent. Testarea și liniarizarea caracteristicii de transfer intrare-ieșire este obligatorie în vederea obținerii unor rezultate optime, în acest sens se pot modifica valorile rezistoarelor R2, R3, R4 cu maximum 15% față de valorile prezentate. Bobinele rețelei separatoare se confecționează utilizînd conductor CuEm cu următoarele diametre: L1 — Φ1 mm; L2 — Φ0,9 mm; L3 — Φ0,45 mm; L4 — Φ0,45 mm; L5 — Φ0,4 mm. Se precizează că la toate tipurile de incinte acustice prezentate, conexiunile mufă de intrare — rețea separatoare — difuzoare se realizează cu conductor multifilar cu diametrul minim Φ 2 mm.

 

Pmax [VA] 40 40 20 20 20 15 15 10 5 5
Zn [Ω] 3 4 4 4 4 6,3 8 6 4 8
frez [HZ] 28 28 39 — — 50 50 50 — —
Δf [Hz] 50ś5000 50ś 5 000 30ś 3 000 400ś5 000 2000ś20000 50ś12000 50ś12000 30ś3000 2 000 ś 18 000 2 000 ś 18 000
THDmax [%} 3 3 3 3 3 — — — — —
M [kg] 4 4 1,8 0,9 0,87 — — — — —
DIMENSIUNI Φ/h [mm] 300/127 300/127 211/90 137/102 80/35 300/130 300/130 219/97 108/47 106/47
TIP SUSPENSIE ROLA CAUCIUC ROLA CAUCIUC ROLA CAUCIUC ROLA CAUCIUC CALOTA MEMBRANA CELULOZA MEMBRANA CELULOZA MEMBRANA CELULOZA — —
OBSERVAȚII INCINTA ÎNCHISA (50l) INCINTA ÎNCHISA (50l) INCINTA ÎNCHISA (30l) LUCREAZĂ CU FILTRU

C = 40 μF; L= 1,2mH

C = 6,8 μF

Z

[Ω]

L1 L2 L3 L4 C1 C2 C3 R1 R2
mH mH mH μF μF μF
4 0,75 1,2 0,5 0,3 100 10 6,8 1,2 1 ś 5
8 1,5 2,2 1,0 0,6 50 6,8 3,3 2,2 2 ś 10

Z [Ω] L1 L2 L3 L4 L5 C1 C2 C3 C4 R1 R2 R3 R4
4 3 1,5 0,6 0,18 0,11 50 20 10 6,8 1 12 ś 5 0,2 ś 4 0 ś 2,2
8 5 3 1,1 0,26 0,18 44 16 6,8 4,7 1,5 3 ś 10 4 ś 8 0 ś 3,9