Gen. de semnal în dinte de ferăstrău

Adeseori, alături de semnalele sinusoidale sau dreptunghiulare, este necesar un așa zis semnal în dinti de ferăstrău. Un semnal în dinti de ferăstrău este util în special pentru verifi­carea distorsiunilor la etajele finale în contra­timp, de clasă B. În afară de aceasta, el poate servi ca semnal de vobulare. Descriem aici un montaj foarte simplu, dar totuși universal, al unui generator de semnale în dinți de ferăstrău. La ieșire este disponibilă o tensiune ce crește liniar și care se repetă periodic.

Frecventa semnalului în dinti de ferăstrău este determinată de condensatorul Cx si de poziția cursorului potențiometrului P1. Cu P2 poate fi reglată în mod continuu amplitudinea, până la valoarea de circa 10 Vvv.

Montajul funcționează astfel: tranzistorul T1 încarcă condensatorul Cx, astfel încât ten­siunea pe Cx crește liniar. T4 și TS constituie un montaj Darlington complementar, care are avantajul unei rezistențe mari la intrare și unei rezistențe mici la ieșire. Prin aceasta, tensiunea pe condensatorul Cx este decuplată printr-o rezistență ridicată, ceea ce îmbunătățește linia­ritatea. Tranzistoarele T2 si T3 constituie un comutator de valori de prag. Dacă potențialul pe emitorul lui T2 atinge o anumită valoare, T2 conduce și, prin aceasta, va conduce și T3. Condensatorul Cx se descarcă pe joncțiunea emitor-colector a lui T2 și pe joncțiunea bază-e­mitor a lui T3. După ce condensatorul se des­carcă, tranzistoarele T2 și T3 se blochează și procesul de încărcare se reia, cu aceasta fiind îndeplinită condiția de repetare ciclică a proce­sului. În locul lui T2 și T3 ar putea fi introdus și un tranzistor TUJ. Deoarece procurarea aces­tuia ar putea pune probleme, a fost aleasă va­rianta T2 / T3. Tensiunea maximă la iesire de­pinde de rezistențele R3 și R4. Aceasta poate fi calculată cu următoarea formulă: Uies max =Ub * R4 / (R3 + R4)

Frecventa f a semnalului de iesire rezultă din formula:

f= Ic X / Uies max * Cx

Curentul de încărcare este:

IcX =0,6 V / (1kW + P1)

Pentru a scuti cititorul de un calcul pre­lungit, s-a reprezentat în tabelul următor depen­denta dintre valoarea condensatorului Cx si do­meniul reglabil de frecvență:

     Cx                  I         Domeniul de frecvență

100 mF                       0,05 Hz = 0,5 Hz

10 mF                         0,5 Hz = 5 Hz

   1 mF                        5 Hz = 50 Hz

0,1 mF                       50 Hz = 500 Hz

10 nF                         500 Hz = 5 kHz

   1 nF                         5 kHz = 50 kHz