Generator de impulsuri

Impreuna cu un generator de semnal dreptunghiular, acest circuit produce impulsuri cu o durata minima de 200 ns. Etajul de diferentiere de la intrare transforma impulsurile dreptunghiulare in impulsuri Dirac negative. Portile 1 si 2 formeaza un multivibrator monostabil, cu timp de intarziere variabil. Domeniile indicate in tabel sunt selectate cu S1, iar cu P1 se face reglajul fin in cadrul fiecarui domeniu. Iesirea multivibratorului este legata la una din intrarile portii 3, cealalta intrare controland transmiterea impulsului la iesirea portii, cu ajutorul semnalului aplicat in baza tranzistorului T2.

Atat timp cat acesta este blocat, la cea de-a doua iesire a portii tensiunea este de +5 V, ceea ce inseamna ca impulsul va trece mai departe. Daca insa un impuls aplicat in baza lui T2 il aduce pe acesta la saturatie, iesirea portii 3 va comuta in "1" logic.

Poarta 4 inverseaza impulsul, astfel incat din S2 avem posibilitatea alegerii intre impulsuri pozitive sau negative, reglabile in amplitudine prin intermediul potentiometrului P2.

Repetorul pe emitor T3 asigura o impedanta de iesire scazuta. Circuitul conditional se preteaza in mod deosebit la verificarea fenomenelor oscilante la amplificatoare. Ocazional, un astfel de generator, care sa dea intr-un interval de timp prestabilit un anumit numar de impulsuri, este necesar la testarea numaratoarelor, de exemplu la numaratoarele electronice programabile. Figura I arata actiunea circuitului conditional In figura 2, se poate observa latimea minima a impulsurilor. Baza de timp a osciloscopului este la 200 ns/div. S-a folosit un osciloscop cu un timp de raspuns de 100 ns, astfel incat ne putem astepta din partea circuitului la un timp de raspuns foarte mic.

C I Domeniu

10 l.tF 35 ms = 2,5 ms

1 pF 3,5 ms  250 s

100 nF 300 s = 25 s

10 nF 30 s = 2,5 s

1 nF 3 s = 200 ns