Indicator de volum

Un dezavantaj esențial, dar condiționat fi­zic, al receptoarelor HiFi, în ceea ce privește indicatorul de volum, este inerția lor mecanică. Vârfurile semnalelor de scurtă durată nici nu sunt indicate de cele mai multe VU-metre, chiar si indicatoarele vârfurilor de tensiune adeseori nu-si îndeplinesc scopul.

La înregistrarea sunetului pe bandă, acest fapt conduce ușor la o suprasarcină tranzitorie și, cu aceasta, la distorsiuni clar perceptibile, de scurtă durată, ale înregistrării. Deoarece indica­toarele mecanice au în principiu o inerție mai mare sau mai mică, acest neajuns poate fi înlăturat doar prin mijloace electronice. Utilizarea LED-ului este foarte indicată.

Deoarece cele mai puternice distor­siuni iau naștere la amplitudini mari ale semnalului, deci la limitarea acestuia, este foarte potrivit în acest scop un așa zis indicator-clip. Pentru suprave­gherea unui amplificator, este de fapt suficient un astfel de indicator. Cele mai multe amplificatoare dispun totuși de un domeniu mult mai mare de reglaj decât ecartul benzii utilizate pentru în­registrare. Pentru ca toate condițiile im­puse să fie satisfăcute, este necesar ca sensibilitatea la intrare a montajului să fie reglabilă. Acest lucru a fost realizat la indicatorul descris în continuare.

Cele două amplificatoare A1 și A3 lu­crează în regim de comparatoare. Pra­gul de comutare al comparatoarelor poate fi reglat independent de tensiunea gurată o indicare sigură pentru toate cazurile. Durata prelungită a comenzilor are ca urmare o multiplă triggerare a multivibratorului, deoa­rece comparatoarele dau câte un impuls la fie­care perioadă a semnalului. Din cauza inerției ochiului omenesc, LED-ul pare să lumineze continuu.

Montajul posedă un stabilizator propriu pentru tensiunea iie alimentare. Numai transfor­matorul si puntea redresoare nu au fost incluse pe placă, deoarece tensiunea de alimentare de minimum 12 V poate fi extrasă în aproape toa­te cazurile din circuitul de alimentare a apara­telor audio respective. La o tensiune de ali­mentare, între punctele C si D, mai mare de 24 V , valoarea lui R17 ar trebui să fie suficientă pentru ca prin ea să nu treacă un curent mai mare de 20 mA.