Indicator început/sfârșit RxTx

În condițiile traficului aglomerat, când semnalul este slab în casca (difuzorul) corespondentului, la lucru SSB este deosebit de utilă semnalizarea trecerii de pe emisie pe recepție printr-un semnal sonor strident, de telegrafie modulată. Acest lucru se realizează relativ simplu, la gabarit redus (montajul poate fi introdus chiar în corpul microfonului), conform schemei din figura alăturată.

Montajul are la bază un singur circuit integrat, de producție indigenă un CMOS de tipul MMC4011 care conține patru porți Șl-NU (NAND) cu câte două intrări, cu intrările și ieșirile prevăzute cu etaje buffer. Primele două porți formează un oscilator astabil, iar ultimele două (legate în paralel) formează etajul separator spre ieșire (microfon).

Montajul se pune în funcțiune prin comutatorul (întrerupătorul) K. La sfârșitul emisiunii, când operatorul deschide contactele întrerupătorului „emisie" (PTT), se încarcă electroliticul C1, stabilind la bornele lui C2 tensiunea dictată de dioda Zener D1. Curentul de încărcare a lui C1 întârzie trecerea releului „emisie-recepție" în poziția „recepție" pentru o perioadă de timp ce este dictată de tipul releului și de valoarea condensatorului C1. In tot acest timp (de întârziere), circuitul integrat CI1 este alimentat +VDD cu tensiunea stabilizată de D1 și multivibratorul, prin etajul separator, debitează pe punctul cald al microfonului un semnal cu frecvența dictată de R1, R2 și mai ales C.I. Amplitudinea semnalului debitat pe punctul cald al microfonului se reglează până la valoarea potrivită din potențio-metrul semireglabil P1. După efectuarea reglajelor, acest potențiometru se poate scoate din montaj, măsurând valoarea reglată și înlocuindu-l cu o rezistență de valoare corespunzătoare.

•Reglajul montajului presupune următoarele operații:

— reglarea timpului de întârziere prin alegerea condensatorului C1; la releele uzuale valoarea acestuia pentru timpi de întârziere de 0,5 ś 2 s va li cuprinsă între 100 și 600 μF;

— alegerea frecvenței semnalului debitat se realizează din grupul R1, R2 și C3. Recomand ca în timpul acestui reglaj să se aleagă doar C3, pentru R1 și R2 lăsând valorile din schemă. Reglajul se va face astfel încât semnalul emis să fie cit mai strident (în jur de 800 ś 1 000 Hz). Acest lucru se realizează de obicei utilizând un condensator multistrat sau stiroflex pentru C3 de 560 pF;

— reglarea amplitudinii semnalului debitat pe punctul cald al microfonului.

În momentul trecerii pe emisie, închizând comutatorul PTT, C1 este descărcat prin aceasta, iar montajul va funcționa numai pe perioada descărcării lui C2 (cca. 0,5 s). Dacă se dorește ca la trecerea pe emisie să nu se mai emită semnalul acustic de început, C2 poate lipsi din montaj. Durata semnalului de la începutul emisiei este determinată de valoarea lui C2. Experimental aceasta va fi cuprinsă între 0,47 și 2 μF, C2 fiind de tipul stiroflex, multistrat sau hârtie.

Montajul poate fi realizat miniatură chiar în carcasa microfonului sau într-un compartiment ecranat, imediat lângă mufa mamă a microfonului, în cutia emițătorului.