Injector de semnal

Un injector de semnal este foarte util la verificarea montajelor de amplificatoare. Acest montaj nu numai că permite o depistare rapidă și rațională a defectelor, ci permite cititorului, de cele mai multe ori, să renunte la procurarea unor aparate mai scumpe.

Injectoarele de semnal existente în comerț fumizează de regulă o tensiune sub formă de impulsuri de formă dreptunghiulară cu frec­vența de 1 kHz. În practică s-a arătat totusi că o comutare ritmică a semnalului dreptunghiular usurează mult urmărirea semnalelor. Aceste con­siderații ar putea fi transpuse tehnic de injecto­rul de semnal ce va fi descris în continuare.

Dacă privim montajul (fig. 1), observăm că injectorul de semnal constă în principal din două multivibratoare astabile (MVA). Oscilatorul construit cu porțile N3 și N4 oscilează cu o frecvență de circa 1 kHz. Componentele care determină frecventa de oscilatie sunt rezisten­țele R5, R6 și condensatoarele C4, C5.

Generatorul de tact construit cu porțile Nl, N2 modulează oscilatorul de 1 kHz. Rezisten­țele R1, R2 și condensatoarele C2, C3 stabilesc raportul semnal / pauză.

Duratele semnalului și a pauzei pot fi modi­ficate după dorință prin schimbarea valorilor acestor componente. Un control optic al frec­venței de tact este posibil cu ajutorul LED-ului D3. Acesta este comandat de T1.

Tranzistoarele T2 și T3 conectate în montaj Darlington generează, datorită factorului de amplificare mare, un semnal de formă drept­unghiulară cu fronturile putemic înclinate si realizează o rezistentă mică la iesire. Tensiu­nea la iesire se reglează cu Pl.

Diodele D1 si D2 elimină influentele nedo­rite ale tensiunilor montajului de verificat. Dacă trebuie verificate cu injectorul de semnal si montaje cu tuburi electronice, atunci dio­dele Dl și D2, cât și condensatorul C6, trebuie să aibă o rezistență la străpungere care să fie cel puțin egală cu cea mai mare tensiune ce poate să apară în montajul de verificat.

Deoarece curentul absorbit de montaj este foarte redus, el poate fi alimentat cu patru baterii celulare.

  Lista de componente       

  Rezistente                             Condensatoare

  Rl,R2,R5,R6=lOM                   C1=1001tF/6V

  R3 = 100 k                             C2, C3 = 470 nF

  R4 = 470 SZ                          C4, CS = 100 pF

  R7 = 27 k                              C6 = 100 nF / 250 V(vezi textul)

  P1 = 1 k semireglabil       

                                              Diverse

                                              S 1 = comutator 1 x unu

                                              4 x baterii celulare

Semiconductoare IC1=CD4011 T 1 = TUP

T2, T3 = TUN

D1, D2 = DUS (vezi textul) D3 = LED