Lumânare electronică

Lumânarea electronică descrisă mai jos se încadrează la categoria „jucării"; printr-un cir­cuit special; ea poate fi utilizată la prezentarea unui truc. Este vorba de un beculeț cu incan­descență care poate fi „aprins" cu un chibrit și poate fi „stins" dintr-o suflare.

Fig. 1 prezintă construcția electronică, fig. 2 pe cea mecanică. Fotorezistența este fixată în peretele lateral, la înălțimea beculețului. Ea este mascată cu un material transparent.

Dacă se ține un chibrit aprins în apropierea beculețului, atunci fotorezistența este luminată și lumina se aprinde. Dacă se suflă în lampă în timp ce fotorezistența este mascată discret cu mâna, atunci lampa se stinge.

Sensibilitatea se reglează cu ajutorul potențiometrului semireglabil de 100 k. La prototipul montajului a fost utilizat tranzistorul Darlington MPS A14. Datorită factorului mare de amplificare al acestui tranzistor, construcția montajului este destul de simplă. În cutia de sub peretele cu fotorezistența se introduce atât montajul electronic cât și bateria.

Sub cutie este amplasat un știft care acționează un contact cu arc atunci când aceasta este așezată pe masă. Contactul cu arc ține loc de comutator general.