Lupă voltmetrică

Importanța acestui montaj constă în faptul că poate fi utilizată întreaga scală a unui instrument de măsură atunci când se presupune că tensiunea de măsurat variază între limite cunoscute. Dacă valorile maxime și minime au fost determinate, atunci este convenabil ca acest mic domeniu să fie extins pe toată scala instrumentului.

Prin aceasta crește vizibil precizia de citire, de unde și denumirea de „lupă voltmetrică". Montajul este util la supravegherea tensiu­nii acumulatoarelor. La un acumulator de 6 V, domeniul de măsură este cuprins între 5 = 8,5 V, iar la un acumulator de 12 V, între 10 = 17 V.

Pentru a determina acum rezistenta mon­tajului, trebuie cunoscuți următorii parametri: valoarea minimă si maximă a tensiunii de mă­surat (Umin și Umax) si curentul prin instru­ment la indicația maximă. Tensiunea pe instru­ment la indicatia maximă trebuie să fie cu mult mai mică decât diferenta Umax - U min. Ten­siunea Uz a diodei Zener se alege ceva mai mică decât Umin, dacă luăm în considerare to­leranțele tensiunii pe dioda Zener. R1 se alege astfel încât curentul prin dioda Zener să fie aproximativ de 10 ori mai mare decât curentul IM prin instrument; acest lucru este valabil si pentru curentul prin R2 și P2. Pornind de la aceste condiții, montajul poate fi calculat după cum urmează:

UZ = Umin - 0,25Umin

R 1 = (Umax - Uz ) : 10 IM

R2 + P2 = Umax : 10 IM

P2 > Uz : 10 IM

P 1 > [ Umax * P2/(R2 + P2) - Uz - UM ] : IM