Microampermetru

Cu acest aparat simplu pot fi măsurate intensităti mici de curent continuu, de la 1 N.A la 10 mA, în cinci domenii; rezistența internă teoretică este zero. Trebuie luat în considerare faptul că la intrarea inversoare a amplificato­rului operațional există potențial nul în orice moment (masă virtuală).

Curentul de măsurat Ix defazează poten­țialul de la intrare, astfel încât la iesire apare o tensiune de polaritate inversă. Tensiunea de ie­șire este proporțională cu Ix (curentul de măsu­rat). Dacă rezistențele din circuitul de reacție negativă sunt dimensionate corespunzător, la bătaia maximă a acului indicator, apare în toa­te domeniile de măsură o tensiune de circa 1 V.

Rezistența serie R trebuie calculată pentru fiecare instrument utilizat. Dacă se utilizează de exemplu un instrument de 1 mA, rezistența totală, adică suma rezistențelor R și a rezis­tenței inteme Ri a instrumentului de măsură, trebuie să fie de 1 kW. Corespunzător, pentru un instrument de 100 mA vom avea o rezis­tență totală de 10 kW,. Valoarea lui R se fixea­ză în cazul dat cu un potențiometru semire­glabil. Dacă se inversează polaritatea la bor­nele de intrare, trebuie de asemenea inversate conexiunile la aparatul de măsură.