Minireceptor de unde medii

Cu acest montaj, care de fapt aparține ca­tegoriei receptoarelor de buzunar, a fost rea­lizat un receptor simplu de unde medii, care dă posibilitatea recepționării în condiții bune a stațiilor locale de radiodifuziune pe unde medii, fără a necesita împământare și antenă. Numă­rul mic de componente oferă constructorului posibilitatea de a obține dimensiuni cât mai re­duse ale aparatului.

Montajul este atât de simplu, încât descrie­rea lui nu mai este necesară.

Tranzistorul T1 lucrează ca amplificator de înaltă frecvență cu reactie negativă și ca de­modulator. Mărimea reacției si cu aceasta sen­sibilitatea receptorului, se reglează cu poten­tiometrul Pl. Semnalul demodulat este disponibil la co­lectorul lui T1. C3 decuplează la masă ten­siunea de înaltă frecvență, astfel încât numai semnalul de joasă frecvență este amplificat de T2. Semnalul de joasă frecvență este audibil cu un minidifuzor cu cristal.

Cu toate că tranzistorul se găsește la ca­pătul cald al circuitului de acord L1/C1, din cauza reacției negative circuitul are o atenuare redusă. Deoarece, pe de o parte, amplificarea în curent a lui Tl scade la frecvențe înalte, iar pe de altă parte impedanța circuitului oscilant este mai mare odată cu creșterea frecvenței, ampli­ficarea rămâne practic constantă pe întregul do­meniu de acord. De aceea, de cele mai multe ori este suficient un singur reglaj al reacției negative, cu ajutorul lui Pl. Bobina Ll are 65 de spire din sârmă de CuEm Æ 0,2 mm înfăsurate pe o bară de ferită de 10 cm lungime și 10 mm diametru. Priza se scoate după a cincea spiră față de capătul rece a bobinei. Pentru recep­tor a fost concepută o placă de circuit minia­tură. Bobina L1 trebuie amplasată pe cât posi­bil mai aproape de placă. Cei care vor să minia­turizeze mai mult aparatul, pot experimenta montajul cu bobine mai mici. La bobine foarte mici, este necesară o antenă exterioară care este conectată printr-un condensator de circa 4,7 pF la capătul cald al bobinei. Dacă trebuie recepționat doar un singur post de emisie, atunci condensatorul variabil poate fi înlocuit cu un condensator fix de circa 220 pF, conec­tat în paralel cu un trimer de 4 ž 60 pF. În acest mod dimensiunile pot ii reduse si mai mult.

Curentul absorbit de montaj este extrem de mic (circa 1 mA), astfel încât recepția, cu o ba­terie de 9 V, este garantată timp de o lună.