Mutivibrator cu senzor de lumină

Pentru multivibratoarele astabile există o multitudine de variante constructive de concep­ții diferite. Un montaj simplu este așa-zisul 1 N 4148 oscilator trigger Schmitt cu IC 7413. Frecvența de lucru este stabilită prin dimensionarea cores­punzătoare a elementului RC.

Fig. 1 prezintă un oscilator 7413 realizat cu trei componente constructive. Ramura de reacție negativă conține în plus cele două diode D1/D2 si fototranzistorul T1. Frecventa nu mai este fi­xă, ci variază într-un anumit domeniu, în functie de intensitatea luminii.

Dacă la ieșirea lui S 1 se găsește un „1" lo­gic, condensatorul Cl este încărcat prin D2 și T1 până la tensiunea superioară de prag a trig­gerului Schmitt. Iesirea lui S 1 comută imediat pe „0" logic, astfel incât condensatorul se poate descărca prin Dl și R1 până la tensiunea infe­rioară de prag. Cu dimensionarea dată, frecvența variază în functie de intensitatea luminii, într-un dome­niu cuprins între 5 kHz și 10 kHz. Dacă se do­rește un alt domeniu pentru frecvența de lucru, este suficient să se înlocuiască valoarea con­densatorului C1. Un dezavantaj al montajului este faptul că odată cu intensitatea luminoasă se modifică raporlul durată / pauză al impulsurilor.

Fig. 2 prezintă un multivibrator astabil sen­sibil la lumină cu porți MOS. Domeniul de va­riație a frecvenței la lumină - întuneric, pentru dimensionarea dată, se situează între 10 Hz și 1 kHz. Deoarece fotorezistorul se găsește în diagonala unei punti redresoare cu diode, ra­portul durată / pauză al impulsurilor rămâne constant, independent de intensitatea luminii.

Similar figurii 1, figura 3 prezintă un mul­tivibrator astabil sensibil la lumină, al cărui ra­port durată / pauză al impulsurilor variază cu intensitatea luminii. Fototranzistorul se găsește ca rezistență dependentă de lumină în ramura de reacție negativă. Rezistența paralelă R1

determină domeniul de variatie. Valorile date în fig. 3 permit variația frecvenței între 500 Hz si 1 kHz, în functie de intensitatea luminii. Conectarea corectă a fototranzistorului TIL 78 este dată în fig. 4.