Neon alim de la baterie

Aplicând o schemă simplă și bine cunoscută de altfel, propun amatorilor de drumeții, automobiliștilor, motocicliștilor etc. adaptarea la un felinar de câmp a lămpii electrice fluorescente de 6—8 W, recent distribuită populației prin magazinele de specialitate.

Experimentarea schemei din figura 1 a condus la stabilirea alimentării cu 9 V întrucât la această tensiune consumul de curent din baterii este minim, respectiv 500 mA (la 7,5 V curentul crește la 675 mA), evident la iluminarea nominală a lămpii fluorescente.

Bateriile electrice eficiente sunt de tip R20 (1,5 V), deoarece au capacitatea de 5 Ah, ceea ce asigură funcționarea felinarului electric timp de 10 ore sau 10 zile câte o oră neîntrerupt.

Transformatorul TJ·. reprezintă o oală de ferită Φ 22 x 18, pe al cărei mosor se bobinează spiră lingă spiră astfel: n1 = 14 spire Φ 0,3 mm, n2 = 12 spire Φ 0,5 mm, iar n3 = 200 spire Φ 0,12 mm.

Tranzistorul T este de tip 2N3055/5, sortat la experimentare astfel încât să oscileze constant la variația alimentării între 6 și 12 V și să nu se încălzească peste limita admisă de producător.

Potențiometrul P, cu rol de reostat (la alegere), a cărui valoare este de 500—1 000 Ω, bobinat (miniatură) are rolul de a reduce iluminarea lămpii pe starea de veghe, în care caz și consumul din baterii se reduce corespunzător, prelungind astfel durata de funcționare a felinarului.

Lampa L la care se retează piciorusele și se scurtcircuitează, se leagă la inelele metalice extreme. Constructorul amator poate opta și pentru alimentarea din baterii plate de tip 3R12 (4,5 V), cu capacitatea de 2 Ah, sau rotunde, de tip R14 (1,5 V), cu capacitatea de 2,3 Ah, cu reducerea corespunzătoare a duratei de funcționare a felinarului. După cum se remarca din figura 2, la felinar am renunțat la: cățuie, rozeta de manevră a fitilului, dispozitivul de ridicare a balonului de sticlă și la cel de protecție a acestuia din urmă. în scopul propus au fost necesare următoarele:

1 — compartimentul bateriilor (6 baterii R20 x 1,5 V = 9 V), construit din cutie de conserve de 1 kg, redusă corespunzător, la care se adaugă un capac inferior izolant pe care se aplică prin nituire contactele de înseriere. în același mod se execută inelul izolant superior, de la care polul minus se leagă,la masă iar polul plus este condus printr-un braț al felinarului la montajul electronic. Trebuie menționat faptul că interiorul compartimentului amintit conține încă două piese absolut necesare: un cilindru de mijloc pentru distribuția periferică a bateriilor și o lamă verticală despărțitoare pentru stabilirea pe contactele de înseriere a bateriilor. Este evident că, în același scop, capacul inferior (de închidere a bateriilor) trebuie să fie prevăzut cu un cap lateral și fantă în cutia compartiment;

2 — lampa fluorescentă montată interșanjabil între două contacte lamelare; cel din partea inferioara la masă, iar cel superior de-montabil. Lampa se montează și se demontează prin capacul superior al felinarului, după ce în prealabil a fost fixat balonul de sticlă;

3 — traseul conductorului izolat, reprezentând polul plus;

4 — compartimentul destinat montajului electronic. Pe un suport cilindric izolant se montează radiatorul tranzistorului T, cu suprafața de 15 cm2 (minimum), plăcuța de circuit imprimat care conține oala de ferită, rezistența și condensatorul, precum și contactele aferente celorlalte legături. Suportul se fixează prin trei șuruburi M3 la 120°, direct în găurile practicate de fabricant;

5 — potențiometrul pentru starea de veghe;

6 — întrerupătorul alimentării din baterii. După caz, amatorii pot opta pentru un microîntreruptor montat lângă potențiometrul de la poziția 5 și care să funcționeze la capătul cursei acestuia, la valoarea maximă a rezistenței;

7 — mufă autodeconectantă (la alegere) pentru alimentarea felinarului electric și din surse exterioare (bateria autoturismelor sau motocicletelor), în car» caz „valoarea" rezistenței reglabile a potențiometrului se pune în evidență corectând variația tensiunii de alimentare (6 ś 12 V).