Orgă de lumini

Au fost prezentate în repetate rânduri diverse scheme de orgă de lumini. Principiile care stau la baza realizării și funcționării lor sînt foarte variate. Cu timpul însă, s-a trecut de la folosirea filtrelor analogice la folosirea celor digitale, datorită parametrilor lor superiori: o separare perfectă a benzilor de frecvență, eliminarea atenuărilor la capetele benzii de frecvență corespunzătoare unui canal și, nu în ultimul rând, simplitatea realizării și punerii în funcțiune, în ciuda aparentei complexități a schemei.
Varianta pe care o propun are la bază utilizarea filtrelor digitale pentru separarea benzilor de frecvență și are în compunere: formatorul TTL-T1, P1; oscilatorul pilot P3, P4; comutatorul de funcții N1, O2, P5, P6, I1, I2; circuitele de întîrziere, trei exemplare realizate cu T2—T4, respectiv P7—P9 și CBB1—CBB3; circuitul de ieșire P10, P11, P12 și circuitele de comandă a tiristoarelor T5, T6, T7.
Pentru descrierea funcționării considerăm toate circuitele inițializate, adică ieșirile tuturor bistabililor sînt în 0 logic. Atunci vom avea a = 1, b = 1, d = 0, e= 1, f = 1, g= 1, h = .0.
în această stare, pe intrarea Ai a numărătorului N1 se vor aplica impulsurile provenite de la formatorul TTL (punctul a).
Semnalul audio, cules de pe borna de difuzor a stației (minimum 0,5 W), este aplicat potențiometrului P1, necesar dozării nivelului de intrare. La nevoie (cînd puterea stației este mai mare de 15—20 W), se poate înseria cu acesta o rezistență de 1—10 kΩ. Mai departe, de pe cursorul acestuia, semnalul se aplică formatorului TTL. Prin utilizarea porții P1 de tip trigger-Schmitt se obțin o sensibilitate ridicată și o bună definire a nivelului logic de ieșire.
Semnalul AF complex este foarte complicat ca formă. Totuși, în orice moment, una din frecvențele componente este predominantă și deci ea va determina perioada instantanee a acestui semnal. După cum se observă din figura 1, perioada instantanee a semnalului AF este cuprinsă între două tranziții de același fel ale ieșirii triggerului. Această condiție este realizată destul de precis dacă amplitudinea semnalului la intrarea triggerului este suficient de mare față de nivelul logic de basculare.
Numărătorul N1 este sensibil tocmai la tranzițiile 0—1 ale formatorului (avînd în vedere negarea introdusă de 01), la ieșirea A a sa regăsindu-se semnalul corespunzător perioadei instantanee a semnalului AF aplicat.
La prima tranziție 0—1 a punctului a vom avea la ieșirile lui N1 secvența A = 1, B = O, C = O și implicit e va trece din 1 în O logic, tranzistoarele T2, T3, T4 se vor bloca, permițînd încărcarea condensatoarelor C3, C4, C5. încărcarea acestora se face cu constante de timp diferite, astfel încît C3 să se încarce mai repede decît C4, care la rîndul lui se încarcă mai repede decît C5. Să presupunem că în momentul celei de-a doua tranziții 0—1 a punctului a s-au încărcat condensatoarele C3 și C4. Prin încărcarea acestora se înțelege atingerea tensiunii de prag logic 1 la bornele lor. în urma încărcării acestora, porțile P7 și P8 au făcut o tranziție 1—0, fapt care a determinat bascularea CBB1 și CBB2 și trecerea ieșirilor lor în starea 1. A doua tranziție 0—1 a punctului a găsește bistabilele în stările: CBB1 = 1, CBB2 = 1, CBB3 = 0. Numărătorul N1 va prezenta la ieșire secvența A = 0, B = 1, C = 0. A = 0 provoacă e = 1, saturarea T2—T4 și descărcarea condensatoarelor C3—C5. Deci se încheie operația de măsurare a perioadei semnalului. B = 1 provoacă b = O și d = 1, deci mai departe comutatorul de funcții va fi sincronizat pe impulsurile provenite de la oscilatorul pilot. Atîta vreme cit ieșirile B sau C au nivel logic 1, situația se menține datorită operatorului O2; d = 1 provoacă deblocarea P9—P11 și afișarea rezultatului măsurării, în cazul nostru, CBB3 = O provoacă f = 1 și CBB2 = 1, g = 0. Așadar, se val afișa conținutul ultimului bistabil, în j ordinea CBB.1—CBB3.
în concluzie, în orice moment vom avea o singură ieșire activată. Dacă viteza de lucru se mărește suficient de mult, se pot activa pe parcursul aceleiași semialternanțe a tensiunii de rețea mai multe ieșiri și aprinderea simultană a mai multor becuri. Acest lucru se realizează prin alegerea unei frecvențe suficient de mari a oscilatorului pilot, dar nu atît de mare încît să nu permită amorsarea tiristoarelor (t =0,002 ms). Practic, această frecventai va fi cuprinsă între 400 Hz și 250 kHz.
în continuare, stările B = 1, C = 1 determină resetarea generală, prin P5, I1-și revenirea schemei în starea inițială. Sînt așteptate, astfel, noi impulsuri de intrare.
Funcționarea poate fi înțeleasă mai ușor din diagrama de mai jos:
N1
C B A
0 0 0
0 0 1 - măsurarea perioadei semnalului
0 1 0 ]
0 1 1 ]   -afișarea rezultatului
1 0 0 ]
1 0 1 ]
1 1 0 - reset
Dacă se montează piese verificate în prealabil și se conectează conform schemei, aceasta va funcționa de la prima încercare.
Pentru CBB1—CBB3 am folosit exemplare recuperate din capsula CDB490E, care au cîte o ieșire B, C sau D „prăjită". Amatorii care posedă bistabile „consacrate" CDB473, 474 sau altele le pot monta conectînd resetul acestora înainte de I1, avînd în vedere logica de resetare a acestora.
Prin mărirea numărului de celule tip T3, P6, CBB2, R6, C4 se poate obține o extindere a numărului de canale. Bineînțeles, dacă există tiristoarele necesare.