Oscilator RC cu punte Wien

O punte Wien-Robinson se caracterizează prin faptul ca una din ramuri conține un condensator in serie cu un rezistor, iar ramura alăturata un condensator in paralel cu un rezistor.

Ramurile opuse sunt formate din rezistoare. Pentru a controla frecventa unui generator sinusoidal, pana la frecvente de I MHz, s-a impus aceasta metoda, de utilizare a unei punți Wien. Acest tip de oscilator are o stabilitate a frecventei si a amplitudinii foarte buna, la un factor de distorsiune destul de mic. Intrarea amplificatorului acestui oscilator RC este legata la o diagonala a punții, in timp ce ieșirea sa este conectata la cealaltă diagonala.

Tensiunea de la intrarea amplificatorului este in faza cu tensiunea de la ieșire, in toată ta gama de frecventa. Puntea oscilează numai daca semnalul de reacție este nedefazat Condiția de oscilație este îndeplinita numai pentru frecventa la care impedanțele celor doua ramuri capacitive ale punții sunt egale.

FrecveFrecvența se poate regla cu ajutorul potențiometrului liniar dublu Pl, iar domeniile intre 10 Hz si 1 MHz sunt selectate cu comutatorul S. Becul din emitorul lui Tl formează o ramura ohmica a punții si, ca rezistenta PTC, este dependenta de modulație, menținând astfel o amplitudine constanta in toata gama de frecventa. Amplitudinea maxima la ieșire poate fi reglata prin modificarea reacției, cu ajutorul potentiometrului P2. Tensiunea de ieșire este reglabila in trei domenii, cu ajutorul potențiometrului P3 si al unui divizor de tensiune. Coeficientul distorsiunilor neliniare la 1 kHz este < 0,2%. In loc de tranzistoarele din schema, pot fi folosite ca alternativa următoarele tipuri:

TI, T2 = BC 108, BC 548,

T3=BC 140.