Preselector US
Semnalul din antena, dozat prin potențiometrul P1 de 5M Ω (cu variație, liniară), este aplicat prin K celor 6 secțiuni ale bobinei L, care împreună cu condensatorul de 1 nF, în serie cu CV de 1 nF (3 secțiuni paralele de la Selena" etc.), formează filtrul prin care semnalul este selectat în raport de banda de unde scurte dorită.
Semnalul este aplicat,bazei primului tranzistor, unde urmează o primă amplificare, după care se culege din emitorul lui T1 și se aplică bazei celui de-al doilea tranzistor; prin capacitatea de 470 pF, semnalul din emitorul lui T2 este aplicat transceiverului.
Menționez că între baza și colectorul primului și celui de-al doilea tranzistor exista câte un ansamblu format din potențiometrele P = 25 kΩ. în paralel cu câte un condensator, care au rolul de a stabili regimul optim de amplificare a tranzistoarelor. Aceste potențiometre trebuie să fie cu variație liniară a rezistenței. Condensatoarele de 47 și 8,2 pF au rolul de a bloca eventualele autooscilație care pot apărea.
Din potențiometrele semireglabile de 10 kΩ aplicate în emitoarele celor două tranzistoare se stabilește regimul dinamic al tranzistoarelor.
Pe baza celor două tranzistoare, în raport de amplificarea pe care o dorim, trebuie să existe o tensiune cuprinsă între 0,65 V și 1,1 V.
Menționez că acest preselector echipează în prezent transceiverul meu și că am obținut cu el performanțe deosebite la Dx, de exemplu: cu transceiverul fără preselector introdus pot recepționa stații Dx la un control de 5-6-7, iar cu el introdus scade și zgomotul benzii, iar semnalul devine 5,9 ś 10 ś 15 dB.
Bobina L are o carcasă 0 40 mm din ceramică, călit, teflon etc. și este bobinată cu 41 de spire din CuEm Φ 1 mm, la care se scot următoarele prize mediane: 1,8 MHz = întreagă; 3,5 MHz = 29 de spire; 7 MHz = 20 de spire; 14 MHz = 11 spire; 21 MHz = 8 spire;· 28 MHz = 3,2 spire.
Valorile menționate sunt obținute prin calcul și prin tatonare și sunt valabile numai cu C de 1 nF înseriat cu CV de 1 nF. Am preferat acest tip de acord întrucât rejectează toate semnalele nedorite, cât și așa-zisele splattere" ale stațiilor vecine frecvenței pe care lucrăm. Celelalte condensatoare sunt cu mică, în cel mai rău caz ceramice (nu vor fi stiroflex sau multistrat).întreg montajul se execută într-o cutie blindată.
Semnalul se introduce și se scoate numai prin treceri de sticla. Tensiunea de lucru se aplica printr-un condensator de 1 nF.
Pe o sarcină artificială cu Z = 75 Ω preselectorul a atins In benzile de 1,8 MHz, 3,5 MHz și 7 MHz amplificarea de 40 dB, iar în benzile de 14 MHz și 21 MHz amplificarea de 45. dB în banda de 28 MHz are amplificarea de 35 dB.
Aș fi foarte bucuros dacă partenerii mei de trafic în benzile de unde scurte l-ar construi și mi-ar scrie câteva din impresiile lor.
TEHNIUM 10/1987