Protecție difuzoare

Costul ridicat al incintelor acustice de Înaltă fidelitate, în special al celor de putere mare, justifică pe deplin preocupările constructorilor amatori de a le echipa — atunci cînd producătorul nu a făcut-o — cu circuite suplimentare de protecție pentru cazurile accidentale ale unor suprasolicitări periculoase (tensiuni AF prea rnari aplicate la borne, respectiv curenți excesivi prin bobinele mobile ale difuzoarelor).

Există, bineînțeles, numeroase montaje electronice, mai mult sau mai puțin complicate, concepute pentru protecția amplificatorului AF de putere prin limitarea curentului absorbit de tranzistoarele finale. Astfel de circuite oferă implicit o protecție eficientă a difuzoarelor, dar prezintă dezavantajul că, făcînd parte Integrantă din amplificator, nu pot fi „scoase" și atașate boxelor pentru a le proteja pe acestea în cazul utilizării altor surse de semnal AF.

O soluție deosebit de simplă pentru protecția difuzoarelor în sine (prezentată recent în revistă) constă în intercalarea unor siguranțe fuzibile, corespunzător dimensionate, pe traseul semnalului AF. Aceste siguranțe se aleg în funcție de puterea maximă P suportată de difuzor (incintă) șl de impedanța Z a acestuia, avînd curentul nominal (unde l se exprimă în amperi, P în wați și Z în ohmi). Această metodă este eficientă, cu condiția calibrării bune a siguranței, impunîndu-se totodată utilizarea unor modele cu fuziune rapidă. Chiar și cu valori nominale aproximative și folosind modele uzuale de siguranțe, procedeul este suficient de sigur în ceea ce privește protecția incintei (nici bobinele difuzoarelpr nu se ard instantaneu șl exact la intensitatea maximă reieșită din formulă), dar el ridică un alt incovenient, anume acela de a pune în pericol etajul final al amplificatorului AF. Daca o funcționare m suprasarcină poate fi periculoasă ațît pentru amplificator cît și pentru difuzoare, mai ales cînd este de durată mai mare, funcționarea fără sarcină, la anumite tipuri de amplificatoare, este moarte curată pentru tranzistoarele finale, din cauza amplitudinilor exagerate pe care le capătă în această situație semnalul AF.

Figura alăturată sugerează o altă metodă relativ simplă (și foarte răspîndită) de protejare a difuzoarelor la suprasarcină. După cum se observă, difuzorul este racordat la bornele de Ieșire ale amplificatorului prin intermediul unei perechi de contacte normal-închise (N.l.) ale unui releu Rel. Comanda de anclanșare a releului este dată, cu prag adecvat, tot de către tensiunea AF de la ieșirea amplificatorului. Aceasta se redresează prin puntea P.R., se filtrează cu condensatorul C după o prealabilă limitare în curent (potențiometrul P), tensiunea continuă obținută fiind aplicată bobinei releului. Reglajul potențiometrului, care trebuie să fie bobinat pentru a suporta curentul absorbit de releu, se face în funcție de tipul releului folosit și de pragul de putere de la care trebuie să intre în acțiune protecția.

în mod normal, cînd difuzorul este solicitat sub puterea Iul nominală (maximă), releul se află în repaus, alimentînd difuzorul prin contactele N.l. La atingerea valorii de prag a puterii, releul anclanșează; contactele N.l. se deschid, difuzorul este decuplat din circuit și simultan ieșirea amplificatorului este racordată, prin contactele normal-deschise (N.D.) care se închid, la bornele unei rezistențe auxiliare de sarcină R. Dimensionarea acestei rezistențe se va face în funcție de puterea maximă a amplificatorului pe care preconizăm să-l· utilizăm, ca și de impedanța de ieșire (respectiv impedanța difuzorului sau a boxei Z), în mod normal se poate lua R ~ 1,5 · Z, dat fiind faptul că această rezistență va „funcționa" ca sarcină fictivă numai la semnale ce depășesc pragul admis de difuzor. Pe lîngă protecția sigură a incintei se obține astfel și o protecție parțială a etajului final, prin creșterea rezistenței sale de sarcină.

Un exemplu numeric ilustrează modul de calcul al elementelor implicate. Să presupunem că dorim să protejăm un difuzor avînd Z = 8 Ω și pmax = 15 W. Putem lua aproximativ R=1,5 * 8 Ω = 12 Ω, alegînd un rezistor (sau o combinație paralel echivalentă) cu puterea de disipație acoperitoare de 20—25 W.

Acest ultim parametru nu trebuie uitat, deoarece, în cazul cuplării difuzorului protejat la un alt amplificator cu puterea mai mare, rezistorul R se poate arde sau întrerupe, periclitînd tranzistoarele etajului final. De regulă însă, la anclanșarea protecției se intervine prin reducerea manuală a volumului de ieșire.

Pentru difuzorul ales, puterii maxime îi corespunde o tensiune eficace la borne respectiv o valoare de vîrf a semnalului de la ieșirea amplificatorului . Tinînd cont de căderile de tensiune în direct pe diodele punții (cea 1,5 — 2 V) și pe rezistența de limitare P, ca și de filtrajul slab, deducem că putem folosi un releu cu tensiunea de anclanșare fermă de cel mult 9 V. Vom folosi, de exemplu, un releu de 6 V/500 Ω, pentru care poziția de reglaj a potențiometrului P va fi orientativ la jumătatea cursei.