Receptor UM

Dorința de a construi un receptor miniatură nu este o raritate. În cele ce urmează putem vedea cum poate fi realizat un asemenea montaj, într-un format de mărimea unei cutii ? de chibrituri.

Dimensiunile unui receptor de buzunar UM depind în primul rând de mărimea condensa­torului variabil și a barei de ferită. Din cauza acestor două părți constructive, de care nu te poți lipsi pentru selectarea frecvențelor, de

cele mai multe ori încercarea de a aduce un asemenea receptor la dimensiunile unei cutii de chibrituri esuează. Deoarece nu se oferă nici o alternativă de rezolvare pentru cele două elemente, s-a ajuns, în acest caz, la utilizarea unui cu totul alt concept. Selectarea frecvenței este realizată cu un filtru activ RC. Se poate astfel realiza egalizarea frecvențelor cu aju­torul unui potențiometru semireglabil. Poten­țiometrul P1, care determină frecvența, este conectat înaintea unei punți Wien variabile. Aceasta constă din rezistentele R2 = R?l si din condensatoarele Cx. Amplificatorul care urmea­ză, construit cu tranzistoarele T1 = T3, consti­tuie, împreună cu acest circuit pasiv RC, un filtru activ, al cărui factor de calitate poate fi influențat cu potențiometrul P2. Pentru a în­cărca cât mai puțin puntea Wien, ar trebui utilizat peritru tranzistorul Tl un tip cu ampli­ficare în curent mare (de exemplu BC 109C).

Dioda cu germaniu D3 demodulează sem­nalul de joasă frecvență. Acest semnal ajunge la amplificatonzl de joasă frecvență, care constă din tranzistoarele T4, TS și care, în ciuda mo­dului simplu de constructie, are o amplificare ma­re. Drept difuzor a fost utilizată capsula acustică HM 35, produsă de firma Sennheiser. Această capsulă are, datorită membranei mari, o eficien­ță mărită; se poate totuși utiliza orice altă capsu­lă auditivă cu o rezistentă intemă de circa 1 kS2.

În ciuda dimensiunilor reduse si a antenei infime (sârmă argintată de 25 cm lungime), aparatul este capabil să recepționeze mai mult decât posturile de emisie locale. Pentru aceasta însă, trebuie ținut cont de faptul că montajul oferă cele mai bune rezultate atunci când este ținut în mână sau este plasat pe o suprafață me­talică. Pentru selectarea emițătorului, poten­țiometrul P2 trebuie reglat astfel încât filtnM IF să nu oscileze. În acest fel se asigură cea mai mare sensibilitate și capacitate de separare.