Releu de timp
 

Când, în laboratorul fotografic, facem copii pozitive mărite după un negativ, gradul de înnegrire a pozitivului depinde atât de reglajul diafragmei aparatului de mărit, cât și de durata de iluminare. Modul de reglare a diafragmei este astfel conceput, încât cantitatea de lumină căzută pe masca de mărire se dublează, res­pectiv se înjumătățește, cu fiecare treaptă de diafragmare. Reglajul logaritmic al diafragmei și al timpului de expunere ușurează mult cal­culul indicelui de iluminare. De aceea este co­modă, chiar și în întunericul laboratorului, uti­lizarea unui releu de timp cu scală logaritmică. Pentru reglajul fin este avantajos un reglaj în trepte, la jumătate din valoarea de bază. Aces­ta se realizează în montaj prin factorul de di­vizare 7/5 (aproximativ  ). La fiecare treap­tă de diafragmare a aparatului de mărit, cores­pund în permanență două trepte de comutare a releului de timp. Acest releu de timp loga­ritmic lucrează astfel: impulsurile de numărare sunt produse de un TUJ (T1), fiind înjumă­tătite de T2 și ajungând apoi la primul numă­rător (IC1). Acest numărător împarte fie prin 5, fie prin 7, astfel încât se realizează factorul de divizare 0,71 » 1/  . Aici starea numără­torului 5, respectiv 7, este decodificată de poar­ta logică ȘI compusă din D2 = D4; apoi semnalul respectiv este condus la intrările reset ale numărătorului.

Elementul RC C4/R9 generează la ieșirea lui C scurte impulsuri de tact realizate din semnalul de formă dreptunghiulară.

La acționarea butonului de pomire, multi­vibratorul bistabil N1/N2 basculează, astfel în­cât impulsurile de tact pot ajunge prin poarta logică N3 la cel de al doilea numărător (IC2) și la multivibratorul bistabil N6/N7. Acest multi­vibrator bistabil este setat de primul front negativ al impulsului de tact. iar prin T4 și re­leu este aprinsă lampa aparatului de mărit.

IC2 și IC3 numără impulsurile de tact, deoarece resetarea acestor două numărătoare a fost anulată prin N4 și N5, la începutul peri­oadei de luminare. La ieșirile divizorului apare succesiv un „1" logic astfel încât ieșirea B de­vine „1" logic față de ieșirea A după două pe­rioade. Aici nu este necesară o decodificare; este suficient să se conecteze iesirea direct cu comutatorul Slb. Atunci când iesirea selectată cu Slb trece din „1" în „0", multivibratorul bistabil N1/N2 este resetat de acest front negativ. Montajul revine astfel în starea ini­țială și lampa aparatului de mărit se stinge. Etalonarea se realizează cu potentiometrul P1 prin modificarea frecvenței de tact. Curentul ab­sorbit de montaj (iară releu) este de circa 100 mA; tensiunea de alimentare trebuie să fie stabili­zată. Alimentarea ar trebui decuplată de bomele tensiunilor de alimentare ale circuitelor integrate, prin condensatoare montate în paralel, cu valori de 10 nF = 100 nF.