Sirena electronică

O sirenă electronică de dimensiuni reduse și cu un consum electric mic se poate realiza cu ajutorul unui circuit integrat CMOS de tip MMC4069 de producție indigenă.

Circuitul MMC4069 conține șase inversoare, dintre care trei sînt folosite drept oscilator de foarte joasă frecvență (1-2 Hz), care comandă în tensiune oscilatorul de audiofrecvență realizat cu celelalte trei inversoare.

Oscilatorul de comandă poate să debiteze fie semnal triunghiular, fie dreptunghiular, in funcție de poziția comutatorului. K și de efectul acustic dorit.

Frecvența oscilatorului de comandă este dictată de elementele R1 și C1, iar ș celui de audiofrecvență de R3 și C2. Condensatoarele C1 și C2 vor ti cu hîrtie sau stirotlex. Tranzistorul T1 realizează adaptarea între cele două oscilatoare.

Semnalul de audiofrecvență obținut este amplificat de tranzistorul T2 care are drept sarcină fie o cască telefonică de 50 Ω, fie un difuzor miniatură de 20 - 100Ω . În cazul în care se dorește ca nivelul audio să fie mai ridicat; in emitorul lui T2 (în locul lui R5 și al dituzorului miniatură) se montează primarul unui transtormator de adaptare tip „radioficare", difuzorul de joasă impedanță fiind legat în secundarul acestuia. În cazul în care montajul urmează să fie folosit pentru obținerea de semnale audio cu puteri mai mari de 1 W, tranzistorul T2 va ti un Darlington de tipul BD675, cu transformator de ieșire corespunzător dimensionat in emitor.

Montajul se alimentează de la baterii (4,5ś15 V) sau de la un redresor realizat cu un transformator de
sonerie și o punte redresoare (1PM05, eventual 4x1N4001) și un condensator de filtraj de 1 000 μF/25 V. Pentru niveluri audio ridicate, sursa de alimentare se va redimensiona corespunzător.

Sirena se pune în funcțiune prin aplicarea tensiunii de alimentare și poate ti utilizată atît de către modeliști („mașină poliție"), amatori de divertismente (sonerie ușă, sirenă), cît și ca avertizare in diverse sectoare de activitate.