Transformatoare
În continuare este prezentată o nomogramă pentru calculul transformatoarelor de mică putere prevăzute să funcționeze la o frecvență a rețelei de 50 Hz. Cu această nomogramă se pot determina secțiunea miezului și numărul de spire/volt în primar, în funcție de puterea dorită si calitatea materialului feromagnetic ce alcătuiește miezul.
Această nomogramă poate fi îmbunătățită" astfel încât să determinăm un număr mai mare de parametri ai transformatorului. De asemenea, pe lângă această nomogramă, cu care se pot determina parametrii transformatoarelor de la 10 W la 500 W, am alcătuit încă o nomogramă pentru determinarea parametrilor transformatoarelor de la 1 W la 10 W.
La execuția celor două nomograme am folosit o scară logaritmică mai precisă, ceea ce face ca și parametrii determinați să fie mai preciși.
În figura 1 este prezentată nomogramă pentru calculul transformatoarelor de la 1 W la 10 W, iar în figura 2 nomogramă pentru calculul transformatoarelor de la 10 W la 500 W.
Cu aceste nomograme se pot determina următorii parametri, în funcție de puterea cerută:
secțiunea miezului în cm2;
numărul de spire/volt în primar;
numărul de spire/volt în secundar;
numărul de spire total în primar;
curentul în primar în A (mA);
diametrul conductorului în primar în mm.
Pentru a calcula cu cele două nomograme se procedează astfel:
de pe axa absciselor, pe care sunt trecute valorile puterilor, din punctul corespunzător valorii dorite, se duce o paralelă la axa ordonatelor până la intersecția cu dreapta oblică ajutătoare D;
punctul de intersecție obținut se proiectează pe axa ordonatelor, rezultând valoarea secțiunii miezului în cm2;
- proiecția punctului de pe dreapta D pe axa ordonatelor intersectează și dreapta (dreptele) B. Se alege dreapta B corespunzătoare calității materialului din care sunt confecționate tolele. Prin proiectarea punctului de intersecție pe paralela la axa absciselor, situată în extremitatea de sus, se determină numărul de spire pe volt în primar. Prelungind proiecția acestui punct până la scara l, aflăm numărul de spire pe volt din secundar;
- numărul total de spire din primar se află unind punctul corespunzător numărului de spire pe volt din primar cu punctul corespunzător tensiunii de 220 V, rezultatul citindu-se pe scara II.
Pentru aflarea curentului și diametrului conductorului din primar se procedează astfel:
din punctul corespunzător valorii puterii necesare se duce o dreaptă care trece prin punctul corespunzător ' tensiunii de 220 V, dreaptă care se prelungește până la scara III, pe care se citește valoarea curentului din primar. Din acest punct se coboară o perpendiculară pe scara IV (pentru o densitate a curentului de 2 A/mm2), sau pe scara V (corespunzătoare unei densități a curentului de 2,5 A/mm2), aflând diametrul conductorului necesar în primarul transformatorului.
Pe cele două nomograme este trasat câte un exemplu de calcul. Exemplul trasat pe nomogramă din figura 1 este pentru un transformator având puterea de 2,5 W, rezultând următorii parametri: S = 2,45 cm2,
Diametrul conductorului în primar:
pentru o densitate de 2 A/mm2 = 0,09 mm;
pentru o densitate de 2,5 A/mm2 = 0,08 mm.
Exemplul trasat pe nomogramă din figura 2 este pentru un transformator având puterea de 150 W, rezultând următorii parametri:
S= 19 cm2;
număr spire/volt în primar = 2,4;
număr spire/volt în primar = 18,5;
număr spire/volt în secundar = 20,4;
număr spire total în primar = 3970; curentul în primar = 11,4 mA;
număr spire/volt in secundar = 2,6; număr spire total în primar = 528; curentul în primar = 0,7 A; 0 conductor în primar (pentru o densitate de 2 A/mm2) » 0,7 mm.