VU metru

Montajul alăturat reprezintă o aplicație practică a amplificatoarelor logaritmice mai precis a variantei cu tranzistor în bucla de reacție negativă, în configurația „transdiodă".  După cum precizam acolo, utilizarea tranzistorului în această manieră permite extinderea considerabilă a gamei de răspuns logaritmic al amplificatorului, proprietate esențială pentru aplicația de față. Tranzistorul va fi selecționat dintre modelele pnp cu siliciu, mică putere (BC177, BC252, BC253 etc.), căutîndu-se un exemplar cu factorul beta cît mai mare, de cel puțin 300.

Ea se compune dintr-un preamplificator liniar de intrare, realizat cu CI (βA741, capsula DIL cu 2x7 pini), în configurație inversoare, amplificatorul logaritmic propriu-zis, realizat cu CI2 (același tip cu CI1) și celula de stabilizare a tensiunii de alimentare

Montajul se alimentează de preferință din sursa de tensiune continuă a amplificatorului (stației) la care este cuplat VU-metrul. Această tensiune (orientativ 30 ś 40 V) este redusă și stabilizată la 24 V cu ajutorul celulei D3 — diodă Zener de 24 V, R7 — rezistență care se alege în funcție de U.

Operaționalele CU—CI2 se alimentează cu sursa unică (nediferențială) de 24 V, motiv pentru care intrărilor neinversoare (pinii 5) trebuie să li se aplice un „zero fals", obținut cu cîte un divizor rezistiv (R1— R2, respectiv Rs—Re).

Cîștigul în tensiune al amplificatorului liniar se stabilește din potențiometrul P eventual și prin modificarea valorii lui R3.

Amplificatorul logaritmic are rezistența de intrare de 10 ΚΩ (R4), iar bucla sa de reacție negativă este compusă din grupul D1, C4 (compensație în frecvență, valoarea tatonată experimental) și tranzistorul T1, cu baza la zeroul fals de tensiune.

Circuitul de măsurare (afișare) utilizează un miliampermetru c.c. cu 1 mA La cap de scală, care indică, de fapt, diferența de tensiune între ieșirea operaționalului CI2 (după dioda D2) și zeroul fals. Scala instrumentului va fi gradată echidistant, prin comparație, în unități logaritmice de nivel (dB).