Yală cu cod

Deschiderea ușilor cu ajutorul combinațiilor codificate face inutilă purtarea legăturilor de chei. În plus, o cheie poate fi pierdută. O com­binație de numere, odată învățată, nu se mai uită atât de ușor. Cu toate acestea, numărul de cod ar trebui compus din date marcante care pot constitui un ajutor mnemotehnic. Montajul din fig. 2 prezintă o broască cu cod care reacțio­nează la o combinație cu trei poziții. Utilizarea broaștei se abate totuși de la standardul obișnuit. Este necesară atingerea concomitentă a trei taste cu degetele. Apăsarea unei taste supli­mentare blochează montajul și împiedică reacția releului.

Așa cum reiese din fig. 1, nu există nici o posibilitate de a recunoaște în ce mod se face acționarea. De aceea, dar și datorită marelui număr de combinații posibile, este practic im­posibil pentru un străin să poată sparge cifrul.

Pentru exemplificare, să presupunem că avem codul 9-11-4. Atunci când acești senzori sunt atinși concomitent, intrările porților logi­ce N2, N3 și N4 iau nivelul logic „0" prin bufferul CMOS, iar la ieșirea lui NS apare un „1" logic. Atingerea unui senzor fals ar bloca poarta NAND 7 printr-un „0" la intrarea 1 și / sau 2, astfel încât releul nu mai poate fi ac­tivat. La o acționare corectă aceste două sem­nale sunt „1" și atunci „poarta" N7 permite trecerea nivelului de comandă al lui N5. Re­leul acționează la un semnal transmis prin poarta N6 și tranzistor și acționează, de exem­plu, un zăvor electric. LED-ul de la ieșirea porții N7 luminează ca indicator optic pentru starea „deschis".